НОВИНИ

Интервю на Кирил Петков пред "Гардиън" предизвика коментари дали изнасяме оръжия за Украйна

Пред БНТ премиерът в оставка заяви, че думите му са били извадени от контекста

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:40, 24.06.2022
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Интервю на премиера в оставка Кирил Петков пред британския "Гардиън" предизвика коментари по темата изнасяме или не оръжия за Украйна. Поради вътрешнополитическата криза Петков изразява и опасение, че има риск България да се върне към „традиционната си роля на мека държава" по отношение на критиките към Русия.

Британският всекидневник отбелязва неочаквано силната проукраинска позиция, която е заело правителството на Петков въпреки традиционните връзки на България с Русия, откъдето преди войната идваше доставката на около 90 процента от природния газ за страната.

В интервюто, дадено преди гласуване на вота на недоверие в сряда Кирил Петков изразява опасенията си, че може да настъпи "драстична промяна" в подкрепата за Украйна. Казва също ,че го е страх, че при промяна на управлението на страната България ще стане по-мека по отношение на реториката срещу войната и, че част от нашия износ за Полша ще бъде рязко намален.

Премиерът признава и за разминаванията си с президента Радев относно отказа на страната ни да изпълни искането на "Газпром" за плащане в рубли - политика, която в крайна сметка доведе до спиране на вноса на руски газ. Посочва също, че държавният глава бил "много категорично против" доставката на оръжия за Украйна през трети страни и добавя - "Ние сме твърдо за".

Радев: Предоставяне на оръжия на воюваща страна крие риск за сигурността на българите

Последва остра реакция от страна на главния секретар на президента - Димитър Стоянов, който през социалните мрежи посъветва премиера да замълчи.

"Та нали не изнасяме оръжия за Украйна" - пита Стоянов и добавя, че е по-добре "да замълчиш и да те мислят за глупав, отколкото да си отвориш устата и да премахнеш всички съмнения".

От правителствената информационна служба съобщиха, че България изпълнява стриктно решението на парламента от 4 май тази година и предоставя помощ само съобразно този документ, в който е записано ,че България извършва само ремонтна дейност на украинска военна техника, но не предоставя такава.

Пред БНТ от Брюксел Кирил Петков обясни думите си пред "Гардиън":

"Ние много ясно сме казали - имаме решение на НС, това решение правителството го е е спазвало абсолютно. Това което се случва е, че да - ние изнасяме всякакви амнуции, оръжия за наши партньори в ЕС. Много ясно трябва са разграничи - няма скрит внос в Украйна. Нашата стъпка, която сме правили в този момент, е износ към Полша в голяма степен. За съжаление, какво се случи по българските медии? Интервюто в "Гардиън" беше извадено от контекста. А там думичката "Украйна" даже я няма. Аз говорих за износа ни за Полша.

От думите на Петков пред "Гардиън" става ясно още, че той лично е взел решението за недопускане на самолета на руския външен министър през българското въздушно пространство.

Затворено небе: България, РСМ и Черна гора не пуснаха самолета на Лавров до Белград

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макрон благодари на България за решението за Северна Македония
Макрон благодари на България за решението за Северна Македония
Елена Гунчева пред БНТ: Във "Възраждане" никой няма право на мнение освен лидера
Елена Гунчева пред БНТ: Във "Възраждане" никой няма право на мнение освен лидера