НОВИНИ

Петков: Всички европейски лидери ни поздравиха, време е сега РСМ да каже, че иска да е част от ЕС

bnt avatar logo
от БНТ
16:15, 24.06.2022
Чете се за: 05:10 мин.
По света
Слушай новината

Народното събрание днес взе едно наистина отговорно решение, каза премиерът в оставка Кирил Петков по повод даването на мандат за вдигане на ветото за европреговори с Република Северна Македония.

Парламентът свали ветото за Северна Македония - вижте при какви условия

От Брюксел, където е на Европейски съвет, Петков каза, че всички европейски лидери са ни поздравили за това, че сме заели проевропейска позиция - от Еманюел Макрон, Шарл Мишел и Олаф Шолц, до Урсула фон дер Лайен.

"Всичките премиери ни поздравиха и ни благодариха, че и те са разбрали условията, които са важни за България, а тези условия са европейски. Много е важно правата на българите да са защитени в РСМ", каза още той.

Петков посочи, че трябва да благодари на доста хора, помогнали да се стигне до този резултат.

"Започвам от външния министър Теодора Генчовска, която каза ясно, въпреки натиска от партията, която я е издигнала, да каже нещо друго - каза ясно, че това е най-доброто решение за България. Благодаря ѝ за смелостта, въпреки постовете във Фейсбук на Слави Трифонов", каза Петков.

Той благодари и на депутатите, които по думите му "са събрали нужната подкрепа за толкова отговорно решение".

"Това, което европейските лидери оцениха, е, че България направи своята стъпка. Оцениха, че това решение е решението, което френското правителство, ЕС реално подкрепя и осъзнава, че българските изисквания стават европейски. Сега е време за правителството на Република Северна Македония да поведе своята нация. От тях зависи в момента е да кажат, че искат да са част от ЕС и са готови да направят стъпките, за да стане реалност", каза Петков.

Това решение трябва да бъде с максимално широка подкрепа у нас, допълни той. Дори и тези, които са гласували против - дори и "Възраждане" осъзнават, че това е единственият начин да се защитят правата на българите в Северна Македония

След като Генчовска също е подкрепила предложението, Петков смята, че Слави Трифонов и Тошко Йорданов са използвали реториката "като политическа дъвка, която се използва по най-грешния начин".

Премиерът в оставка се надява, че с помощта на европейската дипломация и натовските партньори Република Северна Македония ще преодолее вътрешните трудности.

"Изцяло задачата е при тях. Европейската дипломация сега ще започне да работи усилено, за да може предложението да се приеме. Въпросът е силните националистически сили да не вземат превес. Но ние като правителство платихме огромна цена, за да стигнем дотук. Тяхната цена трябва също да бъде платена. Изисква лидерство".

Заяви обаче, че платената цена не е заради Северна Македония, а защото са спрели корупцията, а "мъглата, свързана с РСМ беше просто едно извинение", което се доказва и от това, че външният министърът на ИТН подкрепи предложението.

Петков след срещата в Брюксел: Надявам се българската позиция за РСМ да стане европейска

Петков беше попитан и за интервюто му за "Гардиън", където двусмислено отговаря за износ на оръжие за Украйна през трети държави.

"Много интересно как една и съща тема се опитва да се връща обратно и обратно. Ние много ясно сме казали - имаме решение на НС. Това решение правителството го е спазвало абсолютно. Това, което се случва - да, ние изнасяме всякакви муниции и оръжия за наши партньори в ЕС. Много ясно трябва да се каже и да се разграничи - няма скрит внос в Украйна. Нашата стъпка е износ към Полша в голяма степен", каза той.

Категоричен е, че от интервюто думите му в българските медии са извадени от контекста. Думата Украйна дори я е нямало, той е говорел за износ към Полша.

За негативната си реакцията по отношенията на президента Петков, заяви, че е очаквал в критичния момент, свързан с вота на недоверие и въпроса с Република Северна Македония институцията на президента да подаде ръка и да бъде част от общото решение, но това не се е случило.

Вижте повече в репортажа на Десислава Апостолова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цонева спечели титлата на двойки на турнир в Букурещ, Константинова отпадна на 1/4-финалите на сингъл
Цонева спечели титлата на двойки на турнир в Букурещ, Константинова отпадна на 1/4-финалите на сингъл
Мено Кох и Росен Маринов напускат лагера на ЦСКА в Австрия
Мено Кох и Росен Маринов напускат лагера на ЦСКА в Австрия