НОВИНИ

Откриха редица нарушения и огромни задължения в онкоболницата в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
17:27, 24.06.2022
Чете се за: 03:22 мин.
Регионални
Слушай новината

Редица нарушения и огромни задължения на онкоболницата в Благоевград към фармацефтични компании са открити при проверка на лечебното заведение. Това съобщи кметът на Благоевград Илко Стоянов, който в края на миналата година смени управителя на онкоболницата и назначи финансова проверка там. Губят се около 230 хиляди лева от бюджета на здравното заведение, а натрупаните задължения към доставчиците на лекарства са близо 2 милиона лева.

Вече няколко месеца в онкоболницата „Св Мина“ в Благоевград се извършват финансови проверки. Кметът Илко Стоянов назначи одит и още през февруари съобщи за злоупотреби в размер на 200 хил. лева, извършени според него от главния счетоводител на болницата. Тогава Стоянов обясни, че парите за лекарства са превеждани по сметката на взаимоспомагателната каса, след което главният счетоводител ги теглил на ръка.

"И още един куп индивидуални случаи, които са например за телевизор, за мобилен телефон, някакви лекарства, невъзстановени аванси и т.н", каза Стоянов.

Сезирана беше Прокуратурата, а Агенцията за държавна финансова инспекция започна цялостна проверка на административната дейност на онкоболницата при предишния управител д-р Георгиев.

"От 2019 нататък, особено силно в 2020, е спряно обслужването на плащането на лекарствата. Просто не са плащани! Това е една сума, която се е натрупала, и това е огромна сума – над 1,5 милиона с лихвите. А лихвите са убийствени, законната лихва е над 10%", каза Стоянов.

Защо не са плащани лекарствата и за какво са похарчени парите ще стане ясно след месец, когато приключи назначената проверка.

"За последните 2 – 3 месеца сме опитали да погасим около 210 хил стари задължения. Разбира се това няма как да стане изведнъж, за което най-вероятно ще моля и общинския съвет, както и кмета на общината, да мога да изтегля кредит, за да мога да платя на въпросните компании просрочията и лихвите", каза д-р Теодор Велчев, управител на СБАЛО „Св. Мина“ - Благоевград.

Въпреки финансовите проблеми, болницата работи нормално и няма върнати пациенти.

"Регулярен си е приемът, пациенти не се връщат, обслужват се. Нямаме за момента спрени доставки на лекарства", каза д-р Теодор Велчев, управител на СБАЛО „Св. Мина“ - Благоевград.

Предишният управител на онкоболницата д-р Георги Георгиев, който беше начело повече от 6 години, обясни, че няма притеснения. Ще се запознае с всички резултати от проверката и тогава ще коментира твърденията на кмета. Специализираната болница за онкологични заболявания в Благоевград е единствената в региона и обслужва около 1 400 пациенти всеки месец.

Репортер: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец обвини футболния мениджър Николай Жейнов в целенасочена атака срещу клуба
Лудогорец обвини футболния мениджър Николай Жейнов в целенасочена атака срещу клуба
Слави Трифонов с открито писмо до Петков, Борисов, Пеевски и Христо Иванов
Слави Трифонов с открито писмо до Петков, Борисов, Пеевски и Христо Иванов