НОВИНИ

Ивайло Мирчев, ДБ: Така и не можахме да разберем защо няколко партии решиха да свалят правителството

bnt avatar logo
от БНТ
10:10, 25.06.2022
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Ветото е наднационална тема - от една страна става дума за бъдещето на Европа, от друга за защита на българския интерес. Свалянето на правителството беше една операция, която в нашите очи изглеждаше абсолютно нелепо. Така и не можахме да разберем защо няколко партии решиха да свалят правителството. Това коментира в "Денят започва с Георги Любенов" депутатът Ивайло Мирчев от "Демократична България".

Няма никакъв отговор и защо беше свален Никола Минчев - демонстрация на ново мнозинство, обясни още Мирчев.

Беше ясно от самото начало, че това е една сложна коалиция и ние никога не сме били оптимисти да изкара пълен мандат. Но беше ясно, че има редица предизвикателства пред страната и една от целите беше необходимостта ГЕРБ и БСП да бъдат държани далеч от властта. Това беше постигнато.

От тук нататък не следва нищо добро за България, смята Мирчев.

Той е категоричен, че България може да съществува и без руски газ и в момента осигуряваме синьо гориво на по-евтини доставки.

България наистина купува по-евтин газ - факт е. Поздравления за министър Василев, за министъра на енергетиката и експертите, които се справиха с тази задача. Беше изключително трудно, защото България не беше предвидила да купува втечнен газ, но се справихме с този проблем. Не трябва да имате съмнения, че става дума за интересите на България, а не за политически боричкания, категоричен е Мирчев.

Сега едно служебно правителство - и това е реална опасност, може да ни постави в зависимост и това искаме да го предотвратим, допълни той.

Парламентът свали ветото за Северна Македония - вижте при какви условия

Той коментира и решението на НС да приеме предложението на "Демократична България" за предоставяне на мандат на Министерски съвет да приеме предложението на Френското председателство за Северна Македония.

Слушайки лидера на македонската опозиция имам усещането, че България е оказала невероятен натиск над Франция, защото три партии са заплашени да излязат от правителството и говорят за българизация на Македония. Ако България беше предала националния интерес, както в момента се опитват да го представят от определени партии, които бяха превърнали тази тема в електорална дъвка... очевидно натискът, който България е опитала да окаже на ЕС е свършил добра работа. Ако това беше лоша "сделка" за нас, очевидно македонците нямаше да се тръшкат, обясни Мирчев.

ЕС вече преследва интересите на България, а това е неудобно за част от партиите, смята депутатът от "Демократична България".

Тяснопартийният интерес на "Демократична България" е да се явим на избори, но това не е в интерес на България. Проруските "проксита" ще получат голяма подкрепа и най-вероятно напролет отново ще отидем на избори. Това не работи, категоричен е Мирчев.

По темата за връщането на хартиените бюлетини, той заяви, че "Демократична България" яростно ще се противопостави на това.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Позиция на МВнР за падането на ветото към Северна Македония
Позиция на МВнР за падането на ветото към Северна Македония
Кристиано Роналдо тренира индивидуално в Майорка
Кристиано Роналдо тренира индивидуално в Майорка