НОВИНИ

Макрон благодари на България за решението за Северна Македония

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:49, 24.06.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Френският президент Еманюел Макрон беше облекчен след края на срещата на Европейския съвет, след като стана ясно, че българският парламент е дал мандат на МС да вдигне ветото на Северна Македония за преговори за членство в ЕС.

Парламентът свали ветото за Северна Македония - вижте при какви условия

Той благодари на премиера Петков, но и на всички български партии, включително от опозицията.

Франция, която иска до края на френското председателство да стартират преговорите за еврочленство със Северна Македония и Албания, ще продължи в следващите дни активно да работи за това.

"Искам да приветствам вота на българския парламент, който отваря пътя за отмяна на българското вето и започването на преговори със Северна Македония и по този начин напредва и досието на Албания. В следващите часове ще продължим с необходимата техническа работа и с разговорите с нашите български и македонски партньори, за да официализираме споразумение в близките дни. Машината е задействана", каза Макрон.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел благодари от своя страна на френското председателство и отбеляза, че усилията продължават в следващите дни, след днешното гласуване в българското Народно събрание.

Премиерът в оставка Кирил Петков каза, че Еманюел Макрон, Шарл Мишел, Олаф Шолц, Урсула фон дер Лайен и всички останали лидери са го поздравили за проевропейската позиция на България. Според него българските искания по отношение на Северна Македония вече стават европейски, а Брюксел ще бъде гарант за изпълнението им. Сега е ред на Скопие да определи своята позиция.

Петков: Всички европейски лидери ни поздравиха, време е сега РСМ да каже, че иска да е част от ЕС

"Това, което европейските лидери оцениха е, че България направи своята стъпка и другото, което оцениха е, че това решение е решението, което френското правителство, ЕС реално подкрепя, всъщност призна и осъзнава, че българските изисквания сега вече стават европейски и сега е време за правителството на република Северна Македония да поведе своята нация. Това, което от тях зависи в момента е да кажат, че те искат да са част от ЕС", каза Петков.

Премиерът в оставка благодари на народните представители в България и специално на външния министър Теодора Генчовска.

Европейските лидери днес обсъждаха и други важни теми, свързвани с високите инфлация и цените на енергията и се разбраха да работят заедно за справяне с проблема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпийският шампион в спринта Марсел Джейкъбс се завръща на пистата по-рано от очакваното
Олимпийският шампион в спринта Марсел Джейкъбс се завръща на пистата по-рано от очакваното
Интервю на Кирил Петков пред "Гардиън" предизвика коментари дали изнасяме оръжия за Украйна
Интервю на Кирил Петков пред "Гардиън" предизвика коментари дали изнасяме оръжия за Украйна