НОВИНИ

При 65% активност протече изборът на нови членове на ВСС от съдийската квота

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:22, 25.06.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Приключи изборният ден за подмяната на състава на Висшия съдебен съвет от съдийската квота. Днес общото събрание на съдиите избира членове на Висшия съдебен съвет. Кандидатите са 15, а квотата на съдиите е от шестима представители.

1442-ма от имащите право на глас 2197 съдии са гласували днес. Това прави 65.63% избирателна активност. С бюлетини право на глас са упражнили 146 съдии, а електронно/дистанционно са гласували 1296 съдии. В момента изборните комисии обработват резултатите, за да обявят кои от кандидатите са избрани за членове на ВСС.

Избирателната активност е над 50%, което означава, че изборът ще бъде легитимен. Ако бройката от 6 членове на ВСС не бъде попълнена, утре ще има второ гласуване, където вотът ще бъде валиден, ако са гласували повече от 33% от съдиите. Изборът ще бъде по вишегласие - кандидатите, получили най-много гласове ще запълнят квотата.

Скоро парламентът също трябва да попълни своята квота (11 души) във ВСС - и то с квалифицирано мнозинство от 160 депутати. Дали това ще стане засега не е ясно, но вероятността то да излъчи свои представители преди октомври, когато трябва да започне работа новият ВСС, е много малка, защото дори парламентарната процедура още не е започнала.

В момента се води дело в Конституционния съд във връзка с вече изтеклия мандат на инспектората на ВСС, който вече две години не е подменян. От решението на това дело има два варианта:

  • Ако бъде решено, че мандатът на инспектората се прекратява, това ще важи и за самия ВСС - тоест от октомври той ще трябва да работи в изключително съкратен състав - сега избраната съдийска квота и тримата членове по право. Това прави 14 от 25 души;

  • Другият вариант е настоящият ВСС да продължи да работи, докато се сформира изцяло новият състав от професионалната и политическата квота.

Вижте повече в прякото включване

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Председателят на "Активни потребители": У нас няма дефицит на стоки, хората трябва да внимават със заместителите
Председателят на "Активни потребители": У нас няма дефицит на стоки, хората трябва да внимават със заместителите
Петра Квитова триумфира с първа титла в Ийстбърн
Петра Квитова триумфира с първа титла в Ийстбърн