НОВИНИ

Бетина Жотева: Вярно е написано в доклада на ЕК за състоянието на медиите

bnt avatar logo
от БНТ
10:47, 10.10.2020
Чете се за: 01:08 мин.
Общество

"Резолюцията на Европейския парламент е един партиен документ, написан от партийни функционери, който преследва партийни дивиденти и вероятно ще ги получи", заяви председателят на СЕМ Бетина Жотева в "Денят започва с Георги Любенов". Поясни, че резолюцията няма никакви юридически права и причината за това е, че тези резолюции се пишат от такива хора и нямат експертна стойност.

Според нея важното е да четем дума по дума доклада на Европейската комисия за върховенството на закона, не тази резолюция, подчерта председателят на СЕМ.

Бетина Жотева: Каквото е написано в доклада на ЕК за състоянието на медиите е вярно. И трябва много сериозно да се мисли по този въпрос. Вярно е, че СЕМ е независим. Там пише, че имаме нисък риск по този проблем за независимост. Един от показателите, че те са оценили, че СЕМ е независим, е начинът, по който се конституира.

И посочи, че само нашият и полският регулатор са конституирани от две институции - от парламента и от президента. Страшният проблем е собствеността на медиите - има медии, които спазват закона и за тях се знае всичко, но има и такива, които не го правят. Какви са санкциите за това, попита Жотева.

Бетина Жотева: Наистина собствеността на медиите се използва в много случаи като форма за натиск върху редакционната политика и самите журналисти.

България има специален закон за собствеността на медиите, моля спазвайте го, призова председателят на СЕМ. Тя отбеляза и още един проблем, посочен в доклада на ЕК - за малките медии в страната, където има натиск от местните власти, като се използват средствата от ЕС.

Бетина Жотева: Аз наистина смятам, че е крайно несправедливо само големите електронни медии да получават средства от европейските програми и на калпак без обществени поръчки.

По въпроса за финансиране на двете обществени медии - БНТ и БНР, които от години са недофинансирани, както и на СЕМ, който е хронически недофинансиран, тя заяви, че не е достатъчно СЕМ да съществува, само защото го искат в директива, СЕМ наистина трябва да бъде един полезен и конструктивен орган.

Вижте какво още каза Бетина Жотева във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стамен Белчев похвали Йомов за представянето му срещу Унгария
Стамен Белчев похвали Йомов за представянето му срещу Унгария
Разчистиха активизиралото се ново свлачище до Рилския манастир
Разчистиха активизиралото се ново свлачище до Рилския манастир