НОВИНИ

Без канализация: Как семейства от "Нови Искър" се справят с отпадните води?

bnt avatar logo
от БНТ
07:24, 30.08.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Жители на столичния район "Нови Искър" дни наред живеят без канализация. Това ни сигнализираха потърпевшите семейства, които твърдят че плащат солени сметки, за да им се извозват отпадните води от септичните ями. А причината за абсурдната ситуацията е, че преди години връзката с канализацията е прекъсната заради събарянето на местната текстилна фабрика. От тогава до сега – част от домовете в района нямат достъп до тръбата.

На улица "Юрий Гагарин" общо 16 семейства са най-засегнати от това, че нямат пряка връзка с канализационната мрежа. И въпреки че са абонати на ВиК-дружеството, те плащат средно около 100 до 120 лв. на месец, за да се чистят септичните ями.

"Не смеем да се изкъпем, не смеем да се изперем, защото ще напълним шахтата. Въпреки че прииждат някакви води, които наистина те пълнят шахтата, а не консумацията, която ние правим. Плащам до 50, до 60 лв. за 4 кубика примерно", разказа в "Денят започва" Гери Георгиева.

Цистерната идва да чисти всеки месец по 9 пъти. Като от три месеца общината поема 2 цистерни, другите се плащат от гражданите.

Зам.-кметът на "Нови Искър" Златко Златков обясни, че проблемът е следствие на разрушаване на фабрика.

"Това е следствие на приватизацията. Добра и лоша приватизация. Това, което сме направили ние още през 2019 г., изпратили сме мотивирано предложение за подробно-устройствен план и изменение план-регулацията застрояване. Този проект е минал на процедурата по допускане и сега в момента е за съгласуване към енергийния системен оператор и "Софийска вода", обясни Златко Златков.

Той допълни, че за да може да тръгне процедурата, трябва да се дадат становищата от енергийния оператор и от "Софийска вода", да мине второто обявяване и обществено обсъждане. Златков беше категоричен, че от районната администрация е направено каквото трябва. Изрази съмнение, че това може да се случи до края на тази година.

Какво казаха още жителите на района - вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Репортер: Кристиян Гаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Гетов: Производителите не носят отговорност за поставянето на трета доза ваксина
Проф. Гетов: Производителите не носят отговорност за поставянето на трета доза ваксина
Горя жилищна сграда в Милано
Горя жилищна сграда в Милано