НОВИНИ

Жители на Ръжево Конаре готвят протест след градушките в Пловдивско

bnt avatar logo
от БНТ
07:00, 30.08.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Днес започва огледът и описът на щетите след силната градушка, която нанесе поражения върху реколтата в близо 15 пловдивски села. Сред най-засегнатите са земеделските производители от Ръжево Конаре.

Ситуацията в селото - унищожени пипер, патладжани, слънчоглед. Хората са изключително гневни, дори се готвят за протести.

"Доколкото имаме информация, при нас градушката падна заради това, че не са пуснати ракети. Готвим протест във връзка с искани от нас обезщетения от държавата и от хората, които са забранили това нещо да се случи, да бъдат хвърляни ракети, които да ни предпазят от градушката", обясни в "Денят започва" жителка на селото.

Продукцията на хората не е застрахована и те не знаят какво ще правят оттук нататък.

Земеделски производител сподели, че отглежда 440 декара пипер в землището на Ръжево Конаре.

"Няма една чушка здрава, няма и начин за възстановяване, няма застраховка. Оттук нататък нямаме идея как ще си изхранваме семействата, имахме и толкова много хора на работа, всички от днес са без работа", разказа той.

Градушка с големина на орех удари Пловдивско (СНИМКИ)

Георги Михайлов – началник на командния пункт на Изпълнителна агенция "Борба с градушките" в с. Голям чардак, обясни, че клетката, която е над селото, не е стреляна, защото полигонът има забрана от 19.18 ч. до 20.16 ч.

"Тази клетка е възникнала към 19.30 ч., тогава е трябвало да почне обработката, но поради забраната тя не е била обработена. Това е стандартна процедура, досега забрани е имало и пак ще има. Ние почваме да стреляме от 14.00 ч. до към 23.00 ч. През цялото това време въздушното пространство над Пазарджик, Пловдив е затворено. Хората, които дават забраните, следят въздушната обстановка и те преценяват кога и колко време да е тази забрана", обясни той.

Михайлов допълни, че за да получат разрешение за стрелба, им трябват 40 минути. Обработени са 16 клетки, като са изстреляни 82 ракети, но тази над Ръжево Конаре не е.

Зам.-кметът на община Калояново Пламен Николов коментира, че земеделските производители си плащат на декар да бъдат защитени и хората имат стар метод за застраховането, който по думите му е крайно неефективен. Той допълни, че към 13.00 ч. се очаква в Калояново да пристигнат земеделският министър и областният управител.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Репортер: Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горя жилищна сграда в Милано
Горя жилищна сграда в Милано
Румъния въведе нови мерки за пристигащите от България
Румъния въведе нови мерки за пристигащите от България