НОВИНИ

Липсва Ремдесивир в болниците в Благоевградско

bnt avatar logo
от БНТ
22:45, 29.08.2021
Чете се за: 02:22 мин.
Още
Слушай новината

С увеличаване на броя на заразените от COVID-19 се повишава и броят на тези, които имат нужда от лечение в болница. На този фон директори на здравни заведения от област Благоевград твърдят, че нямат достатъчно медикаменти за лечението им.

Въпреки че броят на лекуваните от COVID пациенти в болницата в Разлог расте, доставяните дози Ремдесивир не се увеличават. Директорът д-р Божидар Велев всяка седмица заявява от какво количество имат нужда пациентите, получава обаче по-малко.

"В сряда получаваме, но количествата са малки. Ние примерно искаме 30 флакона, те дават 18. Трябва да увеличат съответните количества, да се съобразят с нашите заявки. Ние сме тези, които определяме трябва ли да са болните на Ремдесивир или не", заяви д-р Божидар Велев директор на МБАЛ-Разлог.

Според медиците липсата на Ремдесивир е сериозен проблем, тъй като пациентите, които се нуждаят от него, стават все повече.

"На един болен, който се нуждае - с дихателна недостатъчност, ниска сатурация на кислорода, са назначили лечение с Ремдесивир. Курсът е 6 флакона, ние имаме 8, значи за друг болен няма", допълни д-р Божидар Велев.

Подобна е и ситуацията в болницата в Гоце Делчев.

"В момента имаме един флакон и чакаме доставка на още 12, но това значи, че количеството е достатъчно само за двама пациенти. Ако има трети, ако има нужда от такова лечение, няма какво да му приложим", каза още д-р Петър Филибев, директор на МБАЛ-Гоце Делчев.

От Министерството на здравеопазването казаха, че количествата Ремдесивир се определят от броя на пациентите, настанени в дадена болница. А заради повишената заболеваемост и хоспитализации през последните дни вече е изготвено искане за доставка на допълнително количество от лекарството, което ще пристигне в страната следващата седмица.

Автор: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ураганът Айда удари Луизиана: Ветровете достигат 240 км/ч
Ураганът Айда удари Луизиана: Ветровете достигат 240 км/ч
Ивайло Кожухаров, ИТН: Това, което съм постигнал, е благодарение на моите лични усилия
Ивайло Кожухаров, ИТН: Това, което съм постигнал, е благодарение на моите лични усилия