НОВИНИ

Ураганът Айда заплашва Луизиана - масова евакуация

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
21:45, 29.08.2021
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Напрегнато очакване преди ураганът Айда да достигне бреговете на южния американски щат Луизиана. Властите призоваха всеки, който може, да се евакуира от застрашените райони. Синоптиците съобщават, че мощта на Айда в Мексиканския залив е близка до най-високата и разрушителна пета степен по скалата на ураганите.

В Луизиана никой не разчита на твърдението, че гръм не удря два пъти на едно и също място. На този ден преди 16 години ураганът Катрина, събрал максимална сила над Мексиканския залив, достигна сушата на щата. Бедствието отне живота на 1800 души, опустоши 80% от Ню Орлиънс и причини щети за 125 милиарда долара.

Сега новата опасност, която приижда към Луизиана, се нарича Айда. Стихията премина през Куба, достигна четвърта и вече клони към пета категория по петстепенната скала на ураганите. Айда приижда с пориви на вятъра до 209 километра в час. Призивите на властите за евакуация накараха десетки хиляди хора да напуснат Луизиана.

"В колата ни има две деца. И двете са на 12 месеца. Решихме, че трябва да се евакуираме заради тях", споделя жител на щата.

Тези, които остават, се барикадират в домовете си. Собствениците на магазини и заведения се надяват имуществото им да устои под напора на ветровете и пороите.

Надежда за това дава изградената защитна система против урагани с диги, които предпазват Ню Орлиънс. Опасенията са, че, ако ураганът връхлети едновременно с прилива, дигите няма да могат да спрат нахлуването на морската вода в града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Кожухаров, ИТН: Това, което съм постигнал, е благодарение на моите лични усилия
Ивайло Кожухаров, ИТН: Това, което съм постигнал, е благодарение на моите лични усилия
Манчестър Юн с победа, феновете вече скандират „Роналдо“
Манчестър Юн с победа, феновете вече скандират „Роналдо“