НОВИНИ

Консултации за третия мандат: Нинова - ще го задържим до актуализацията на бюджета

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:24, 29.08.2021
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

БСП ще задържат мандата до актуализацията на бюджета. Смятат, че сега цялата отговорност е върху тях. Съществува ли изобщо някаква възможност за съставяне на правителство с третия мандат и обречен ли е последният опит на БСП?

Разговорите на БСП тръгват в две посоки - последен опит за правителство с третия мандат и актуализация на бюджета. Корнелия Нинова заяви, че цялата отговорност в момента лежи върху БСП.

"Ако върнем мандата веднага, президентът е длъжен да разпусне Народното събрание и да насрочи избори. Така ще оставим пенсионерите без преизчисляване на пенсиите, лекарите без 1000 лева на първа линия, полицаите и военните без средства за охрана на границата", заяви председателят на "БСП за България" Корнелия Нинова.

Третият мандат е неограничен във времето, но от левицата не възнамеряват да го държат в неразумен срок. БСП искат от "Има такъв народ", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Демократична България" за последно.

"Да кажат: Кой иска редовен кабинет, кой не иска и защо? Ние виждаме като обозрим срок - ако не стигнем до съгласие за връщане на мандата - между 10 и 15 септември. Знаем, че има лица, има сигурно и партии, има и други сили, които искат бързо връщане на мандата и хвърляне на държавата в хаос. Няма да го позволим", допълни Корнелия Нинова.

Нинова заяви, че не е посещавала офиса на Слави Трифонов. И се обърна и към Борисов, който за втори ден задочно я призовава да върне мандата веднага.

"Господин Борисов, преди да давате оценки на другите партии, си отговорете на въпроса: Защо никоя, никоя от партиите, не желае да разговаря с ГЕРБ? И кой днес е в тотална изолация?", подчерта Нинова.

БСП на срещата с ИБГНИ: Правим тази среща като последен опит за формиране на правителство

БСП са готови да работят и денонощно по актуализацията на бюджета. Предлагат съкращение на сроковете за предложения между двете четения. На масата за разговори постигнаха съгласие с "Изправи се БГ! Ние идваме!" по точки от актуализацията на бюджета.

"Бих искал да адмирирам смелостта Ви да обявите още днес, преди първата среща, че ще задържите мандата, колкото е необходимо. Има неща, за които не трябва да бързаме - едно от тези неща е бюджетът очевидно", каза Николай Хаджигенов от ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Вторият кръг от теми, който е изключително важен за хората от протестите - това са исканията за реформа в правосъдната система. И законодателните решения по отношение на домакинствата", добави Мая Манолова, председател на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Що се отнася до политиките, които очертахте, че трябва да засегнем в бюджета между първо и второ четене - ние имаме съвпадения. За нас най-важен е интересът на хората", каза още Корнелия Нинова.

От БСП ще проведат срещи и с граждански сдружения, синдикати и работодатели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Третият мандат: Политически реакции след началото на консултациите
Третият мандат: Политически реакции след началото на консултациите
Верстапен спечели без нито една състезателна обиколка
Верстапен спечели без нито една състезателна обиколка