НОВИНИ

Третият мандат: Политически реакции след началото на консултациите

Александър Марков
от Александър Марков
20:45, 29.08.2021
Чете се за: 06:00 мин.
У нас
Слушай новината

Какви са политическите реакции след началото на консултациите между БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че БСП се опитва да разиграе нов сценарий на задкулисието, задържайки мандата.

От "Демократична България" определиха третия мандат за "обречен", а "Изправи се БГ! Ние идваме!", че съставянето на правителство на всяка цена не е решение. "Има такъв народ" и ДПС запазиха мълчание.

Веднага след като станаха ясни намеренията на БСП лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че редовен кабинет няма да бъде сформиран, докато не бъде преизбран президентът Румен Радев. Тезата му е, че БСП разиграва нов сценарий на задкулисието и че една от целите е президентските избори да бъдат организирани от служебен кабинет.

Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че третият мандат няма никакъв шанс, а консултациите, организирани от БСП, обслужват целите на предизборната кампания на Корнелия Нинова. Генерал Атанас Атанасов каза, че трябва да стане чудо, за да бъде реализиран мандатът.

Позицията на "Има такъв народ" е ясна от интервюто на Слави Трифонов в петък - нови избори са най-вероятния сценарий, тъй като БСП, според формацията, е партия - част от статуквото.

Нов план на задкулисието - така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи задържането на третия мандат от БСП.

Борисов: Несериозно е Нинова да държи мандата до 15 септември

"Всичко се прави по сценарий, не ги подозирам, то е факт. За какво го държи, като няма да прави правителство, или, ако ще има правителство, то ще е на задкулисието, защото официално всички са заявили, че не искат. Ама това е несериозно, това е гавра с политиката, което правят, гавра е с държавата", каза Бойко Борисов.

Отново повтори, че мандатът трябва да бъде върнат веднага.

"Няма да има правителство, докато диктаторът Радев не бъде преизбран. Какво мнозинство повече им трябва от това, което имат в момента? Видно е, че си ходят на гости при господин Трифонов и Мая, и Корнелия, и Христо Иванов. Защо ще ходим на избори? Едно е само възможно: И то е, че президентските избори трябва да ги проведе служебният вътрешен министър и служебното правителство на Румен Радев", допълни Борисов.

Още в петък в ексклузивното си интервю за Бойко Василев пред БНТ Слави Трифонов обяви, че няма да подкрепи БСП, с които имат сериозни разминавания, и изрази съжаление за нереализирания първи мандат, въпреки срещите в офиса му с Христо Иванов и Мая Манолова.

Слави Трифонов: Няма да подкрепим правителство с мандата на БСП (ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ)

"Само БСП и ИТН не могат да сформират правителство, защото няма да имат мнозинство в парламента. Трябва да ги подкрепи още някоя политическа формация, ако хипотетично предположим, че ги подкрепи ДПС, ще правим нова тройна коалиция ли? Това е просто абсурдно", заяви Трифонов.

Именно за да бъде реализиран третият мандат, изчиствайки грешките от първия - такава била целта на срещата на Христо Иванов със Слави Трифонов, коментира съпредседателят на ДБ, според когото третият мандат е обречен, а консултациите са предизборна кампания на Корнелия Нинова.

При условие, че Слави Трифонов е заявил, че няма да даде подкрепа, ще трябва чудо, за да бъде реализиран мандатът, смята и Атанас Атанасов от обединението. Според него всичко оттук нататък е предизборна кампания.

"Определено сме в предизборен режим вече, всичко е кампания и трябва да вземем наистина важните теми пред обществото. Това не е само как да съставим правителство, а какво точно ще прави това редовно правителство след поредните трети избори", уточни Владислав Панев от "Зелено движение", което е част от "Демократична България".

"Изправи се БГ! Ние идваме!" смятат, че кабинет на всяка цена не е решение. Обясниха, че срещите със Слави Трифонов в офиса му са били по негово настояване с цел да ги убеди да подкрепят проектокабинета на ИТН.

"Обясних как е възможно да се случи третият мандат - само и единствено, ако отново седнем на масата и ние, те и "Демократична България", определим приоритетите и им сложим ясни срокове, след което да подпишем споразумение. Това е. Ние не сме искали в нито един от разговорите постове, позиции и да парцелираме властта. Срещата с г-н Трифонов е била една, по негова покана. Защо той прецени, че трябва да спекулира с тази среща, е негова отговорност", каза още Мая Манолова, председател на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

От ДПС запазиха мълчание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА победи Черно море във Варна
ЦСКА победи Черно море във Варна
Консултации за третия мандат: Нинова - ще го задържим до актуализацията на бюджета
Консултации за третия мандат: Нинова - ще го задържим до актуализацията на бюджета