НОВИНИ

Културни прояви в Пловдив са под въпрос заради COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
06:40, 30.08.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

На прага на Есенния салон на изкуствата и емблематичния за Пловдив театрален фестивал "Сцена на кръстопът" притесненията на артистите растат пропорционално на броя на заболелите с ковид. Ръководствата на театрите в града, който от няколко дни вече е в червената зона, умишлено отлагат за последния момент пускането на билетите в продажба.

Броени дни остават до 1 септември, когато се открива кукленият фестивал "Двама са малко, трима са много". Трупата репетира спектакъла "Пешеходна зона", но всички се питат: ще има ли публика в залата?

"Да, притеснение има, в хипотезата на 30% от капацитета ние ще трябва да мислим алтернативен вариант да проведем фестивала само на открито”, сподели Петър Влайков.

В момента над 60% от актьорския състав е ваксиниран. Дори да се въведе изискването на представление да ходят само ваксинирани или с отрицателни PCR тест в кукления театър, това е неприложимо заради детската аудитория.

От ръководството все още не са пуснали в продажба билетите. Колебание има и в Драматичния театър, който е домакин на "Сцена на кръстопът".

"Ние продаваме малко по-малко от 50-те процента места, ще ги пуснем и към края, когато видим дали всичко ще е наред", обясни директорът на театъра Кръстю Кръстев.

А иначе любителите на театъра са твърдо против повторно затваряне на залите.

"Мисля, че с добра организация може да се направи, включително ако се стигне до там да се изисква документ за ваксиниране, антигенни тестове или такива за антитела", коментира Кремена Данева.

Организаторите на "Пловдив джаз фест" вече обявиха, че в края на октомври фестивалът ще се проведе с капацитет на 100%, но само при валидни ваксинационни сертификати или отрицателен PCR тест.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румъния въведе нови мерки за пристигащите от България
Румъния въведе нови мерки за пристигащите от България
Започва 37-ото издание на фестивала на изкуствата "Аполония"
Започва 37-ото издание на фестивала на изкуствата "Аполония"