НОВИНИ

Без нов спортен салон в училище във Варна - защо се забави изграждането му

bnt avatar logo
от БНТ
09:28, 11.10.2022
Чете се за: 05:50 мин.
У нас
Слушай новината

Учениците от СУ "Найден Геров" във Варна започнаха учебната година без нов спортен салон. Изграждането на спортния обект е възложено от Министерството на младежта и спорта на фирма ДЗЗД "Пи Ем Пи Варна" преди близо 2 години.

Физкултурният салон е трябвало да бъде готов през юни миналата година, но все още не е завършен. Средствата за построяването на съоръжението - близо 1 200 000 лева, са платени авансово.

В училище "Найден Геров" във Варна учат близо 1300 ученици. И те, и учителите, и родителите чакат с нетърпение завършването на новия физкултурен салон.

"Откакто сме влезли в гимназията очакваме самия салон да стане готов. Салонът може да се използва за всякакви събития, дали спортни, дали културно-образователни", заяви Антон Козарев, ученик в СУ "Найден Геров" - Варна.

"С голямо нетърпение очакваме неговото завършване, защото както моят клас и всички други класове, всички деца и ученици могат да развиват своя физически потенциал", допълни Ясен Янев, ученик.

Петинка Карчева е възпитаник на училището, а сега е учител там. Казва, че от години чака изграждането на новия спортен салон.

"Аз също водя часове по физическо и ми е изключително необходимо помещение, в което децата да могат да играят качествено. Аз лично го чакам от времето, когато бях ученичка тук, от 1982 година и се надявам да го дочакам преди да се пенсионирам", коментира Петинка Карчева, учител.

И двете деца на Антоанета Петрова учат в училище "Найден Геров". Майката споделя, че с големи надежди е приела новината, че ще се строи нов салон.

"И когато стане много студено, просто става невъзможно да играят. То се заледява, има и вятър. Всяка година се надявахме този салон да стане. Явно синът ми, който е в 7-ми клас, няма да дочака да има салон", каза Антоанета Петрова, родител.

Договорът между спортното министерство и фирмата, ангажирана с изграждането на салона, е подписан в края на 2020 година. Крайният срок е не повече от 12 месеца, уточниха за БНТ от спортното ведомство. Първата копка е направена през март миналата година, но и до днес салонът не е изграден.

В края на миналата година договорът е прекратен, става ясно от сайта на Агенцията по обществени поръчки. Потърсихме за коментар и фирмата строител, за да обясни защо салонът не е готов и кога ще бъде завършен, но до момента няма отговор.

"Отново децата и родителите стават потърпевши на някакви политически проблеми. Децата са на първо място и трябва да се намери някакво решение на въпроса", заяви Антоанета Петрова, родител.

През януари тази година от спортното министерство са изпратили покана до фирмата строител за доброволно възстановяване на сумата от близо 1 200 000 лева, преведена авансово. Към момента средствата не са върнати в държавния бюджет. От спортното министерство вече са предявили съдебни искове към строителя.

"За придобиване на специални двигателни умения ни е необходим хубав, качествен, голям салон, в който да могат да влязат два класа да работят, когато е необходимо", допълни Петинка Карчева.

За да бъде отворен салонът, трябва да приключат довършителните дейности. Според проекта игралното поле е с дължина 32 метра и широчина 16. Това ще позволи практикуването на различни спортове, като мини футбол, баскетбол, волейбол, тенис на маса.

"Ако може да стане до зимния сезон, който наближа, ще е прекрасно и ще бъдем много доволни", каза Антоанета Петрова, родител.

"Наистина имаме нужда и се надявам да бъде приключен строежът скоро, за да може и децата да са щастливи от един модерен, широк салон", допълни Петинка Карчева, учител.

През студените зимни месеци часовете по физическо преминават в стария физкултурен салон. Залата е със стара настилка и е прекалено малка.

"През зимните месеци е по-студено и седим в малките салони и когато два класа се засечем в тях няма как да се играят много игри", каза още Антон Козарев, ученик.

Докато спортното министерство, фирмата строител и съдът решават казуса, ученици, родители и учители ще продължат да мечтаят за нов физкултурен салон.

Репортер: Петър Дойкински

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
35 години по-късно България отново е на върха в световния кикбокс
35 години по-късно България отново е на върха в световния кикбокс
"Питай експерта": Докога ще растат цените на храните?
"Питай експерта": Докога ще растат цените на храните?