Между 20% и 30% са поскъпнали плодовете и зеленчуците от зимата насам, отчитат от Института по аграрна икономика.
В рубриката "Питай експерта" на "Денят започва" доц. д-р Божидар Иванов от института коментира, че липсата на достатъчно вътрешно производство и високият дял на вноса допълнително допринасят за поскъпването.
Репортерска проверка на "Денят започва" показа, че в момента на пазарите най-много се търсят чушките, доматите за консерва, морковите и карфиола. Търговци, обаче, споделят че потреблението у нас се е свило и хората купуват по-малки количества.
Ръст на цените и в Русе - кои продукти са поскъпнали
Според доц. Иванов цените ще продължат да растат заради обстановката, в която се намираме, но е важно това да става с по-бавен темп, за да не се стига до напрежение. В същото време глобалната реколта е достатъчно добра, за да не се очакват кризи.
Според доц. Иванов, ако се вземат адекватни макроикономически мерки, ситуацията на пазара постепенно ще се урегулира и доходите може да догонят ръста на инфлацията.
Целия разговор вижте във видеото.
Гледайте повече теми от "Денят започва"
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube
Предколедни намаления - реални ли са отстъпките и как да се предпазим от измами?
Кризата в шивашкия бранш в Русе – фабрики затварят, стотици остават без работа
"Лукойл" с позиция за България: Особеният управител да действа според законодателството
Европа отговори на американския план за мир в Украйна със собствен модифициран вариант - вижте го