НОВИНИ

Без обсъждане и дебати ВСС поднови процедурата по избор на главен прокурор

Очаква се на 16 януари да бъде избран новият обвинител номер едно

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:28, 09.09.2024
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет подновява процедурата за избор на главен прокурор на днешното си заседание. В дневния ред има три точки, като е предвидено първо да се изменят правилата за избор, тъй като трябва да бъдат съобразени с промените в Закона за съдебната власт, които Конституционният съд остави в сила.

Без обсъждане и дебати и напълно единодушно със седем гласа "За" прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет реши да възобнови спряната през юни миналата година процедура по избор на нов главен прокурор. Според приетата хронограма изслушването и гласуването ще е на 16 януари. Решението не е окончателно, тъй като трябва да бъде гласувано от Пленума на ВСС на 12 септември.

В началото на заседанието представляващия прокурорската колегия Стефан Петров уточни, че не започва нова процедура, а се подновява вече започнала такава от лятото на миналата година.

"Тук не откриваме нова процедура, а възобновяваме открита процедура, която открихме миналата година. Възобновяваме я, защото сме длъжни да я възобновим. Освен юридическите доводи, свързани с решението на Конституционния съд, ние други доводи нямаме", Стефан Петров, представляващ прокурорската колегия във ВСС

Според промените в Закона за съдебната власт главен прокурор се избира и съответно освобождава с 13 гласа, вместо досегашните 17. На следващите 4 поредни заседания ще могат да се издигат кандидати. Право на номинации имат минимум трима членове на прокурорската колегия, както и правосъдният министър.

24 октомври е крайният срок за подаване на концепции. ВСС уволни Иван Гешев през 2023 г., след като политическото доверие от него беше оттеглено. След това за изпълняващ функциите беше избран Борислав Сарафов, който преди това беше заместник на Гешев.

Вижте още в прякото включване на Тихомир Игнатов

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичният булевард "Витоша" се превръща отново в Алея на книгата
Столичният булевард "Витоша" се превръща отново в Алея на книгата
Спортни новини 09.09.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 09.09.2024 г., 12:20 ч.