НОВИНИ

Без промяна в българската позиция за започване на преговори за членство в ЕС с РСМ

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
22:59, 23.11.2021
Чете се за: 02:40 мин.
По света
мвнр позицията българия евроинтеграцията македония остава непроменена
Слушай новината

Няма промяна в българската позиция по започването на преговори за членство в Европейския съюз с Република Северна Македония и Албания. Това стана ясно след днешния Съвет по общи въпроси в Брюксел, на който беше обсъдена темата за разширяването на ЕС.

"За съжаление Република Северна Македония все още не покрива критериите за провеждане на първата междуправителствена конференция", заяви в своето изказване българският посланик в ЕС Румен Александров, който представлява страната ни на заседанието.

Според Александров Албания трябва да бъде оценявана на базата на собствените ѝ заслуги и е готова за напредък по пътя към ЕС. По отношение на Република Северна Македония Александров е подчертал, че през последните няколко месеца българската страна е предложи редица варианти за преодоляване на отворените въпроси, свързани с гарантирането на правата на гражданите с българско самосъзнание и изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

"Нашите партньори в РСМ следва да поемат конкретни обвързващи ангажименти, част от които да бъдат изпълнени краткосрочно, а останалите да залегнат сред изискванията в бъдещата преговорна рамка. Докато това не се случи, не може да се очаква постигане на напредък в процеса на разширяване с РСМ", допълни посланик Румен Александров.

В началото на заседанието Александров е поднесъл съболезнования към близките на загиналите граждани на Република Северна Македония при тежкия пътен инцидент днес рано сутринта на автомагистрала "Струма".

"В този труден момент бих искал да изкажа нашето съпричастие към близките на трагично загиналите хора в тази тежка катастрофа. Българските власти полагат всички усилия за изясняване на причините за трагичния инцидент в тясно сътрудничество с нашите колеги от Република Северна Македония", добави посланикът ни в ЕС.

Представител на словенското председателство на Съвета на Европейския съюз все пак изрази надежда след края на днешния съвет до края на годината да има пробив в отношенията между Скопие и София, за да могат Албания и Република Северна Македония да започнат възможно най-бързо преговори за членство в ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изтеглиха изгорелия автобус от АМ "Струма"
Изтеглиха изгорелия автобус от АМ "Струма"
Меси загатна за завръщане в Барселона
Меси загатна за завръщане в Барселона