НОВИНИ

Без тапи на "Струма": Готов е тунел "Железница"

Тунел "Железница" ще е най-дългият и модерен изграждан досега у нас

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
14:04, 17.02.2024 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Във вторник пускат за движение най-дългия тунел в България. 3-километровият тунел "Железница" е част от последния готов участък от автомагистрала "Струма".

Строителството на участъка от Благоевград до Симитли се забави заради укрепването на свлачища в района.

От 20 февруари вече ще може да се минава оттам. Следващият етап е трасето да мине през Кресненското дефиле.

Тунел "Железница" на АМ "Струма" ще е най-дългият и модерен изграждан досега у нас. Дължината му е близо 3 километра, а при южния портал откъм Симитли има и площадка за хеликоптер.

"Дългоочакван елемент от инфраструктурата. Строен по най-модерни технологии, всички системи за защита, за интелигентно управление на трафика, сложни съоръжения преди и след тунела, 540-метров виадукт, отдавна би могъл да бъде пуснат, но в обхвата на тунела имаше много свлачища, които бяха укрепени през 2023 г.", заяви регионалният министър Андрей Цеков.

Пътуването към Гърция вече ще е много по-комфортно. На шофьорите няма да им се налага да чакат колоните от автомобили, които се образуваха на кръговото при Благоевград.

Освен задръствания в този участък често ставахме свидетели и на катастрофи. Пълен комфорт обаче ще усетим чак когато се завърши цялото трасе през Кресненското дефиле - общо 22 километра.

"Първо ще се изгради източното трасе, то е скоростен път с две ленти в посока и когато се изгради ще се пренасочи цялото движение, за да се освободи пътят през дефилето и да се реконструира", каза още Красимир Найденов, ръководител на проекта.

Завършването на магистралата обаче дълги години е възпрепятствано от екологични организации. Именно те настояваха за тунела, за да не се вреди на дивата природа. Според евродепутата Андрей Новаков, ако строителството не започне скоро, има опасност да загубим финансирането на проекта. Експертите в европейската комисия дори питали дали България мисли да завърши проекта през този век.

"Аз лично съм виждал писмо, което получихме в комисия по регионално развитие, подписано от няколко неправителствени организации, които искат европейската комисия да отнеме финансиране от България, за да не се строи този проект. Истинският проблем ще бъде решен , когато магистралата свързва Солун със София. В цял свят такива пътища се строят", каза евродепутатът Андрей Новаков.

В съда още текат дела образувани по жалби на екологичното сдружение "За дива природа Балкани", представлявано от Андрей Ковачев. В средата на януари съдът отсъди в полза на природозащитниците като върна за ново разглеждане едно от 9-те дела за автомагистрала "Струма".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пд загуби от Крумовград на старта на пролетния полусезон в Първа лига
Ботев Пд загуби от Крумовград на старта на пролетния полусезон в Първа лига
Николай Стоянов извън състава на националния отбор по баскетбол за предстоящите евроквалификаци
Николай Стоянов извън състава на националния отбор по баскетбол за предстоящите евроквалификаци