НОВИНИ

Екипът на Навални потвърди смъртта му

Говорителката на руския опозиционен лидер поиска тялото му незабавно да бъде предадено на семейството му

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
13:39, 17.02.2024 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

Екипът на Алексей Навални потвърди смъртта му.

Говорителката на руския опозиционен лидер Кира Ярмиш съобщи в платформата Екс, че Навални е починал, като се позова на официално известие, връчено на майката на Навални - Людмила.

Смъртта му е настъпила в 14.17 ч. местно време на 16 февруари в сибирския затвор, където той излежаваше присъда.

Ярмиш съобщи, че е поискала тялото на опозиционера да бъде незабавно предадено на семейството му.

"Алексей Навални беше убит. Смъртта му е настъпила на 16 февруари в 14.17 ч. местно време, се посочва в официалното съобщение, връчено на майката на Алексей. Тази нощ адвокатът и майката на Алексей заминаха за Салехард, за да получат официално потвърждение за смъртта му. Те пристигнаха в колонията в 11 ч. местно време и са били помолени да изчакат един час. Чакали са два часа, след което служител на колонията е излязъл да им каже, че тялото на Алексей Навални е откарано в Салехард - град в близост до затвора, от руски компетентни лица, които извършват изследвания. По-късно на майката е била връчена телеграма, адресирана до нея, в която я уведомяват за смъртта на Алексей. Продължаваме да чакаме официалното заключение за причините за неговата смърт и предаването на тялото му. Настояваме тялото на Алексей Навални да бъде предадено на семейството му незабавно", заяви Кира Ярмиш.

Майката на Навални Снимка: БТА

По-късно Кира Ярмиш съобщи в Екс, че адвокатът на Навални се е свързал по телефона със служител на моргата, който е заявил, че тялото му не е там.

След запитване на Ройтерс служител на единствената морга в града е заявил:

"Не съм получавал никого, никакви тела, никакви документи. Никой не ми е предал нищо. Мисля, че ако такова тяло ни беше доставено щях да бъда уведомен веднага."

В Екс говорителката съобщи, че адвокатите на Навални са били информирани, че проверката за смъртта му е приключила и не е установено нищо криминално. Тя коментира, че властите се опитват да прикрият следите си и затова все още не предават тялото на семейството. По закон това трябва да стане до два дни след настъпването на смъртта.

Затворническата колония е съобщила на майката на Навални, че причина за кончината му е синдром на внезапната смърт. Това съобщи в Екс представител на екипа на опозиционера.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антъни Генов ще играе за титлата на двойки на турнир в Анталия
Антъни Генов ще играе за титлата на двойки на турнир в Анталия
Виктория Томова се класира за основната схема на турнира от сериите WTA 1000 в Дубай
Виктория Томова се класира за основната схема на турнира от сериите WTA 1000 в Дубай