НОВИНИ

Без ток и заплати: Протест на медици от Белодробната болница във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
10:48, 19.12.2022 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Работещи в Болницата за лечение на туберкулоза във Варна протестираха днес. Те затвориха за около час пътя Константиново - Белослав с искане здравното заведение да продължи да работи.

Болницата е без ток заради дългове, а медиците не са получавали заплати от 10 месеца. Преди дни неизлекувани от туберкулоза бяха изпратени по домовете си.

"Ние не можем да работим. Не можем да осигурим елементарни санитарно-битови условия за болните и сме ги пуснали с лекарства вкъщи. Дори в момента да не са заразни и опасни за околните, те във всеки един момент могат да станат", заяви д-р Петър Петров, Болница за лечение на туберкулоза-Варна.

Община Варна няма законов ангажимент да финансира дейността на болницата за лечение на туберкулоза. Въпреки това администрацията може да предложи на Общинския съвет да изплати заплатите на служителите от "СБАЛПФЗ - Варна ЕООД", ако държавата покрие остатъка от дълговете на болницата.

Те са изцяло свързани с нейната лечебна дейност, която се финансира от държавния бюджет, а и болницата обслужва пациенти от цяла Северна България.

За последните 10 години Община Варна е изплатила на болницата над 3,5 млн. лв. за покриване на натрупани задължения.

Въпреки многократните предложения към Министерството на здравеопазването субсидията на болницата не е увеличена и към момента тя продължава да бъде недостатъчна за покриване на разходите.

През 2015 г. Варненският общински съвет взе решение търговското дружество да бъде ликвидирано, а дейността на болницата за лечение на туберкулоза да бъде прехвърлена към някоя от болниците в града.

Това решение беше потвърдено през ноември 2022 година. До момента няма отговор от Министерството на здравеопазването. Предстои нова среща по темата с представители на Общински съвет - Варна, РЗИ, "СБАЛПФЗ - Варна ЕООД" и всички други институции, които имат отношение по темата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецакцията във Враца е заради извършени тежки криминални престъпления
Спецакцията във Враца е заради извършени тежки криминални престъпления
Скалони: Трябва да запазим място на Меси за Мондиал 2026
Скалони: Трябва да запазим място на Меси за Мондиал 2026