НОВИНИ

Без трамвай номер 5 в София за две години

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
21:03, 10.04.2021
Чете се за: 01:45 мин.
Общество
Слушай новината

Без трамвай номер 5 в София за две години. Столична община с нов мащабен ремонт - реконструкцията на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III". Целият участък от "Съдебна палата" до "Княжево" ще се ремонтира поетапно и трябва да приключи през 2023-а.

От днес започна работата по първата отсечка от площад "Македония" до "Бъкстон". Трамвайното движение е спряно, като е осигурена заместваща автобусна линия, която ще спира на всички спирки по трасето на трамвай № 5.

Местата за паркиране са намалени с 30%. Стикерите за платено паркиране ще важат и за съседни подзони.

По обновеното трасе ще се движат 13 нови трамвайни мотриси, които вече са доставени. Ще бъдат обновени пероните и спирките на градския транспорт.

"Трамваите ще се движат по-бързо, те ще бъдат по-безшумни, ще има по-малко вибрации. Предвиждаме успоредно с ремонта изграждането на линеен парк с тревичка между релсите и алеи от двете страни на трамвая. Стойността на ремонта заедно с линейния парк е 40 милиона и 500 хиляди лева без ДДС, от които 40 милиона се еврофинасиране. Това всъщност е най-старият трамвай в София. 1901 г. е започнато движението тук като последния по-основен ремонт е извършен през 1988 г. Виждате за 33 години състоянието на релсите", каза заместник-кметът по строителството в Столичната община инж. д-р Ангел Джоргов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лийдс изненада Сити на "Етихад"
Лийдс изненада Сити на "Етихад"
Погребват принц Филип на 17 април
Погребват принц Филип на 17 април