НОВИНИ

Без Зелена зона в „Гео Милев“ и „Редута“ засега

безплатна синя зелена зона софия март
bnt avatar logo
от БНТ
15:26, 07.04.2022
Чете се за: 05:17 мин.
Регионални
Слушай новината

Кметът на район „Слатина“ Георги Илиев обяви резултатите от онлайн допитването сред гражданите на кварталите „Гео Милев“ и „Редута“ относно желанието им за въвеждане на Зелена зона в тях и съответно решението си за прилагане на този механизъм за паркиране там.

Стана ясно, че Зелена зона в „Гео Милев“ и „Редута“ тази година няма да се въвежда, съобщават от район Слатина.

Ето какви са аргументите на кмета в полза на това решение:

Проучването беше осъществено изцяло онлайн и в него имаха право да участват граждани, чийто постоянен или настоящ адрес е в тези два квартала. Поясняваме, че допитването беше с информативна цел, а не с функция на референдум. Това дали да препоръча на Столичния общински съвет въвеждане на Зелена зона, или не, е изцяло в правомощията на районния кмет.

След обработка на резултатите, която се състоеше в сравняване на подадените от гражданите данни с тези в системата на ГРАО, отсяване на дублираните отговори, при които едни и същи граждани са гласували по няколко пъти - в който случай за меродавен се приема последният отговор, тъй като всеки има право да промени мнението си - останаха валидни около 4000 отговора.

От тях 63% са гласували с „Против“ въвеждането на Зелена зона, а 37% - със „За“.

Тези резултати обаче се различават за различните зони на анкетираните квартали, като гражданите от кв. „Редута“ в болшинството си са заявили, че желаят да има Зелена зона в техния квартал, докато в „Гео Милев“ в по-голямата си част са против.

След като видя резултатите и анализира вътрешно реакциите на гражданите от техни коментари и разговори с администрацията, екипът на кмета реши да направи собствено проучване в квартал „Яворов“, където от една година функционира Зелена зона. Проучването показа, че 51% от гражданите на „Яворов“ са против Зелената зона, защото не са били свидетели на инвестиции от страна на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) в ремонт на инфраструктурата в квартала.

В началото на 2022 г. кметът на район „Слатина“ получи устно уверение от ЦГМ, че такива инвестиции ще има, но до момента това не е разписано в договорен документ.

Визията на кмета на „Слатина“ за начина, по който трябва да функционира регулирането на паркирането в квартали от смесен тип - жилищен и бизнес, се различава от сегашната концепция на Зелената зона: според Георги Илиев първият автомобил следва да може да паркира безплатно, за втория тази услуга да е много по-скъпа, а винетни стикери за паркиране да могат да се издават не само по постоянен, но и по настоящ адрес.

В обяснителните бележки, които гражданите са попълвали в допитването по собствено желание, те най-често посочват, че основният им проблем с въвеждането на Зелена зона е не, че не желаят такова регулиране, а че не вярват, че от тези допълнителни разходи и усилия, които ще направят, ще има ефект за качеството им на живот в района, тъй като видимо до момента инвестиции от приходите към Центъра към градска мобилност от винетките в кв. „Яворов“ и в други квартали на София няма.

С оглед на гореизложеното, решението на кмета на район „Слатина“ е на този етап да не се въвежда Зелена зона в кварталите „Гео Милев“ и „Редута“. Работата по търсене на оптимален вариант за паркиране продължава с нормативни средства.

Понастоящем усилията на района са концентрирани върху разчистването на незаконните гаражни клетки. Това се прави заедно с гражданите, като районната администрация предлага напълно доброволно нов тип организация на тази дейност, като осигурява междинно звено за комуникация между гражданите, които желаят да премахнат сами гаражните си клетки, и компаниите, които предоставят тази услуга.

В района има около 800 гаражни клетки, като почти всички заемат общински площи, повечето от които са предназначени за паркинги. Районът планира след освобождаването на тези площи те да бъдат облагородени така, че да се осигурят още стотици нови места за паркиране във всички квартали в район „Слатина“. Тази година предстои стартът на проекта за многоетажен паркинг при пазар „Ситняково“, както и началото на планирането на многоетажен паркинг в карето до зала „Универсиада“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецпрокуратурата призова за мерки за защита на живота и независимостта на магистратите
Спецпрокуратурата призова за мерки за защита на живота и независимостта на магистратите
Украински футболист нападна Путин
Украински футболист нападна Путин