НОВИНИ

Безценна находка открита при разкопките на средновековния Русокастро

безценна находка открита разкопките средновековния русокастро
bnt avatar logo
от БНТ
11:15, 24.09.2021
Чете се за: 01:50 мин.
Култура
Слушай новината

При проучването на водохранилището на замъка в средновековния град Русокастро е открита изключително ценна находка. Тя представлява необикновено красив, художествено изработен керамичен съд, чиято украса е изпълнена в техниката „сграфито".

Върху почти цялата му повърхност отвътре е изобразен барс - снежен леопард. Фигурата е дълга 16 и висока 14 см. Изключително детайлно са представени гривата, муцуната, петната по тялото, лапите, възглавничките на лапите и гневно размаханата опашка на това легендарно животно.

Първоначално археолозите, проучващи средновековния град, са приели, че изображението е на т.нар. „леопардов лъв". Тези образи са характерни за сграфито-съдовете от Византия; подобен е открит и в царската цитадела в Царевец, във Велико Търново. Те представляват изображения на лъвове, но с петна като на леопарди.

Без съмнение новооткритата находка е от световна величина. Тя е датирана от археолозите от периода между 1350 - 1375 година.

Барсът е животно, което е легендарно и е емблема на някои от народите от Централна Азия. Той живее в най-високите планини на Средна Азия - Алтай, Хиндукуш, Хималаите, Иранското плато. Изобразен е и върху герба на съвременната Република Татарстан.

Проучванията и в трите посоки в Русокастро - византийска, източна и западна, продължават.

При проучванията на средновековния град Русокастро е открита и медна пластина с изображение на разярен лъв, който тепърва ще се анализира и ще се представи пред публика.

Автор: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежението около Роналд Куман и Барселона расте
Напрежението около Роналд Куман и Барселона расте
Стартира гласуването за „Мистър Sofia Open 2021“
Стартира гласуването за „Мистър Sofia Open 2021“