НОВИНИ

Безпрецедентна полицейска акция във Франция по издирването на избягалия затворник

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:45, 15.05.2024
Чете се за: 04:00 мин.
Европа
Снимка: БТА
Слушай новината

Във Франция продължава безпрецедентна операция по издирване на затворник и неговите съучастници, избягал при брутално въоръжено нападение срещу затворнически ван. При засадата бяха убити двама полицаи, трима други бяха тежко ранени.

30-годишният затворник Мохамед Амра е свързан с бандите в Марсилия. В страната са мобилизирани огромни ресурси, потърсено е и международно сътрудничество. Надзирателите в цяла Франция излязоха на протест с искане за преразглеждане на процедурите и мерките за сигурност при транспортиране на задържани.

Автомобил на заговорниците се е врязал челно в затворническия ван с цел обездвижване, други нападатели са излезли от отделна кола зад полицейския ескорт. Последвала е стрелба с дългоцевно оръжие срещу полицейските служители, които се озовали в капан. След нападението двете коли са открити опожарени на различни места.

Ударът е извършен на пункт за плащане на пътни такси при Енкарвил в северния френски департамент Йор в Нормандия. Впоследствие нападателите избягали заедно със затворника Мохамед Амра, на 30 години, с прякор "Мухата". Той е бил транспортиран обратно в затвора след явяване пред съд в Нормандия. Извършителите ще бъдат открити, наказанието ще съответства на престъплението, заяви френското правосъдие.

"Сцената показва крайно насилие, за което са виновни издирваните престъпници. Повтарям - решимостта на магистратите и следователите е и ще бъде съразмерна на този изблик на насилие", увери Лор Бекюо- прокурор.

Франция вече издирва Мохамед Амра и чрез "Интерпол".

"Мобилизирали сме много ресурси, за да открием не само беглеца, който е престъпник, но и бандата, която го освободи", заяви Жерар Дарманен, министър на вътрешните работи на Франция.

Според френски медии, тази седмица Мохамед Амра е опитал да избяга като пререже решетките в килията си. На 7-ми май е бил осъден за кражба с взлом, а прокуратурата в Марсилия го обвинява в отвличане с причиняване на смърт. Той има общо 13 присъди, като първата е от октомври 2009, когато е едва на 15. И двамата убити полицаи имат семейства.

"Единият на 52 години, капитан, работи в затворническата администрация от 1996. Баща е на близнаци, родени през 2003, които скоро имат рожден ден. Вторият загинал полицай е на 34, той е женен и скоро е очаквал раждането на дете. Работи в затворите от 2009", заяви Лор Бекюо- прокурор.

Тримата ранени полицаи са на възраст 48, 52 и 55 години, те също имат семейства. Затворническите надзиратели в цяла Франция запазиха минута мълчание в памет на двамата си загинали колеги и започнаха протести с искане за цялостно преразглеждане на мерките за сигурност на работното място.

"Нека да се знае, че надзирателите сме в траур. Шокирани сме, наранени, гневни и тъжни", казва Елоди Гоге, надзирател.

Надзирателите се обявиха за драстично намаляване на извеждането на затворници за съдебни слушания за сметка на видеоконферентни заседания, както и промяна в правилата за ескортиране на задържани. Нападението е първо по рода си от над 30 години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия продължава с нестандартното обявяване на отбора си за Евро 2024
Германия продължава с нестандартното обявяване на отбора си за Евро 2024
Емилия Димитрова бе избрана за Диагонал на годината в американската Професионална лига
Емилия Димитрова бе избрана за Диагонал на годината в американската Професионална лига