НОВИНИ

Битката между двете крила на ДПС завърши с победа за Пеевски

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:15, 28.10.2024
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Битката между двете крила на ДПС завърши с победа на "ДПС-Ново начало". Хората на Пеевски водят с близо 4%. Интересно е, че ако се съберат процентите за двете формации, те са повече от резултата на ДПС за предишния вот. Формациите на Доган и Пеевски обаче взаимно се обвиняват а репресии и натиск върху избирателите им.

В Кърджали, бастион на ДПС от години, борбата за надмощие между "ДПС- Нова начало" и "Алианс за права и свободи" беше изключително важна. Там лично Ахмед Доган поведе кандидатската листа на АПС, а "ДПС - Ново начало" заложи на кмета Ерол Мюмюн. Повечето от избирателите дадоха гласа си за Делян Пеевски. Мюмюн определи победата като впечатляваща, въпреки натиска върху хората.

"Въпреки натиска, който бе оказан в четирите общини на всички наши съграждани и гласоподаватели, защото се изрекоха много лъжи, че ще бъдат спрени пенсии, ще бъдат спрени помощи, че ще бъде спрян топлият обяд, че ще се отнемат гражданства...Тези лъжи бяха изречени от тези хора, които се отцепиха от ДПС и си създадоха тяхна си коалиция и те бяха причината България в момента да няма редовно правителство. ДПС винаги е била партията, която е водила балансирана политика и се е стремяла последните три години България да има редовно правителство и да излезе от този кръговрат на предсрочни избори", коментира Ерол Мюмюн, кмет на Кърджали.

От "ДПС - Ново начало" обявиха, че ще коментират вота, когато излязат окончателните резултати. В изборната нощ Делян Пеевски благодари на избирателите в страната за огромното доверие.

От "Алианс за права и свободи" снощи също запазиха мълчание. Днес обаче председателят на ДПС Джевдет Чакъров благодари във "Фейсбук" на всички, които по думите му са подкрепили каузата и ценностите на автентичното ДПС с лидер Ахмед Доган, въпреки масираните репресии и натиск, на който са били подложени.

"Говорим за евроатлантическо правителството, което трябва да бъде сформирано в 51-вото Народно събрание. Мислим, че в крайна сметка първата политическа сила ще разгърне точно този формат и в тази връзка считаме, че наистина едно евроатлантическо правителство ще има място в следващия парламент", каза Неджми Али, кмет на Джебел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският национален отбор по баскетбол за жени се събира на лагер на 3 ноември
Българският национален отбор по баскетбол за жени се събира на лагер на 3 ноември
(Не)възможното правителство - между фрагментацията и следизборните сметки
(Не)възможното правителство - между фрагментацията и следизборните сметки