НОВИНИ

Златната топка 2024 - известните и неизвестните преди избора (ВИДЕО)

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
13:15, 27.10.2024
Чете се за: 05:17 мин.
Спорт
карло анчелоти винисиус спечели златната топка
Снимка:
Слушай новината

Един от най-големите спорове във футболното ни съвремие категорично включва Лионел Меси и Кристиано Роналдо и това кой от тях е по-велик. Противопоставяне, което често изглежда дори безсмислено и напразно заради колосалния принос на двамата прочути голмайстори. В крайна сметка едва ли има и чак такова значение кой е по-велик, но сякаш привържениците на футбола се нуждаят от подобни полемики и вечни дискусии. Марадона и Пеле, Бразилия и Аржентина, Меси и Роналдо. И да - един от методите за позициониране някъде из невидимата скала за величие, са индивидуалните награди, които един играч печели.

Най-ценният индивидуален приз - Златната топка - се беше превърнала в същински заложник на аржентинеца и португалеца. В епохата на Роналдо и Меси дълго време беше немислимо друг дори да дръзне да помисли, че може да развали тази хегемония и да разбие двуполюсния модел. Световният шампион от Катар вече има 8 отличия, рекордьорът по голове за един национален отбор - 5.

В последната декада само двама могат да се похвалят, че са успявали да се докоснат до Златната топка - Лука Модрич и Карим Бензема - и двамата футболисти на Реал Мадрид в момента на печелене на приза. В миналото наградата е доста по-достъпна за представители на различни нации и отбори. През 90-те години нито един футболист не успява да спечели 2 пъти отличието, какво остава пък да го направи и в последователни години.

Ние също се гордеем с любимата ни 1994 и българската следа в класацията, след като Христо Стоичков става кавалер на Златната топка. Днес - 30 години по-късно изглежда така, сякаш наградата отново може да бъде спечелена от всеки, стига да е натрупал сериозни успехи през сезона и да се откроил с впечатляващи попадения, красиви асистенции, лидерски качества.

За утрешната церемония обаче отново има доста ясно изразен фаворит - Винисиус Жуниор - поредният представител на Реал Мадрид вече повече от месец чете за себе си, че ще бъде следващият лауреат. И за първи път от 2007 насам Златната топка може да се озове в ръцете на бразилец. 30-те най-добри футболисти бяха селектирани и един от тях ще спечели утре, но надали някой вярва, че Дано Олмо, Адемола Лукман или Витиня ще чуе името си в края на вечерта и ще се качи на сцената. Винисиус стана шампион на Испания с Кралския клуб и триумфира в Шампионската лига - там, където Реал печели по навик. Победата изглежда повече от сигурна.

"Рядко може да се види играч, който прави второ полувреме като Винисиус. И не само заради трите гола, а заради характера му. Той ще спечели "Златната топка", но не заради тази вечер, а заради всичко през миналия сезон. Този хеттрик е за "Златната топка" за сезона, който предстои", заяви старши-треньорът на Реал Мадрид Карло Анчелоти.

Разбира се - тук идва въпросът - на кого трябва да се връчи Златната топка?

На най-добрия, на най-резултатния, на най-успелия? Ако вкараш 50 гола, но не спечелиш никаква купа, достоен ли си за приза? Ако спечелиш всички турнири, но си бил резерва, това прави ли ти подходящ? И какво да кажат играчи като Родри, който е вероятно най-важния играч на хегемона в Англия Манчестър Сити, или Дани Карвахал, който освен, че обра всички трофеи с Реал, стана и шампион на Европа с Испания. Истината е, че вече е почти невъзможно Златната топка да бъде спечелена от дефанзивен играч.

Последният подобен е Фабио Канаваро през 2006, но и като цяло в исторически план са много малко футболистите от дадена защита или дефанзивни халфове, които са били предпочитани преди нападателите. Така че можем да честитим на Винисиус Жуниор, за когото ще бъде доста полезно, ако успее да изкорени и някои много вредни навици от поведението си, защото съвсем скоро ще влезе в компанията на най-големите.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За какво гласуваха сънародниците ни в Турция?
За какво гласуваха сънародниците ни в Турция?
МВР: 75 сигнала в изборния ден, 796 от началото на кампанията
МВР: 75 сигнала в изборния ден, 796 от началото на кампанията