НОВИНИ

Ще стане ли Грузия копие на Русия?

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
16:49, 28.10.2024
Чете се за: 05:37 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

В центъра на Тбилиси започва голям протест на опозицията. Каква е обстановката, има ли опасност от сблъсъци между протестиращите и властите? Какви са исканията на опозицията? За какви изборните манипулации говори опозицията, как и къде са се случили?

Нарушенията по време на избирателния процес в Грузия бяха свързани според избиратели с разрушаване на системата за проверка, особено в секциите в чужбина поради липса на място и недостиг на персонал
нарушаване на процедурите за маркиране пръстите на гласувалите със специален спрей "безпрецедентен натиск" върху наблюдатели по време на изборния ден, включително физически атаки, словесни обиди, сплашване и неоснователно изгонване от избирателни секции, възпрепятстване да наблюдават процеса на идентификация на избирателите масови инциденти на гласуване с две или повече бюлетини, случаи, при които полето на управляващата партия вече е маркирано в бюлетината, многобройни съобщения за конфискуване или "отдаване под наем" на лични карти на избиратели и събиране на техни лични данни по време на кампанията са били използвани за извършване на същата схема за манипулации.

Според сдружението "Моят глас" след края на изборния ден в Грузия към 22-23 ч. наблюдателите на мисията са установили 347 нарушения на процеса на отбелязване на гласувалите, 89 сигнала за нарушения на тайната на вота, 341 случая на неупълномощени лица в избирателната секция и 96 случая на физическо насилие , заплахи и конфронтации, както и 163 случая на възпрепятстване на наблюдатели на организацията.

"Именно в резултат на такива манипулации беше възможно да се осигури решаващият брой гласове в полза на управляващата партия "Грузинска мечта", смятат от неправителствената организация "Моят глас"

По време на кампанията управляващата партия често споменаваше войната в Абхазия. Смятате ли, че помиряването между Абхазия и Грузия е възможно сега или това е просто предизборно говорене от страна на управляващата партия?

"Не съществува такова нещо като Абхазия и Грузия. Съществува Грузия и има окупирана област Абхазия. По време на кампанията г-н Иванишвили на практика обиди нашите герои, като каза, че трябва да поискаме прошка на окупаторите. Говорим за тези десетки, стотици хиляди хора, които са се сражавали с руснаците и са загинали по време на тази окупация, спасявайки Грузия като цяло, но части от Грузия все пак са били окупирани. Така че можете ли да си представите една нация, която да се извинява на окупаторите си за окупацията и доброволно казва, че приема съществуването на три нации на територията на Грузия, че има три държави на територията на Грузия? Не, има една държава Грузия и другото са окупирани региони".

Г-н Иванишвили е говорил много пъти срещу опозицията в Грузия, Управляващата партия прави кампания срещу опозицията. Как си обяснявате тази ситуация?

"Е, това е класическа, класическа ситуация, когато управляващата партия се опитва да създаде изкупителна жертва, опитвайки се да създаде враг. Това е класическа авторитарна система на фобия, която се опитва да създаде враг и след това да го преследва. Така че Иванишвили всъщност не казва нищо на грузинската нация, освен че съществува един зъл запад, така наречената, глобална военна партия, която не съществува никъде, но все пак той си въобразява, че съществува. След това се опитва да свърже опозицията с тази зла глобална военна партия. Това е един абсолютно, абсолютно авторитарен и пропаганден наратив".

Въпросът ми е какво е руското влияние тук върху управляващата партия?

"Управляващата партия и г-н Иванишвили са напълно контролирани от Кремъл, напълно контролирани от Лубянка и напълно контролирани от този руски наратив. Той всъщност се опитва да възпроизведе всички неща, които са били направени от Путин, и се опитва да създаде една Грузия точно по руски стил, или да кажем, една Грузия, която да бъде по-подходяща държава в стил Путин. Включително тези закони, които бяха приети през тази пролет, които са пълно копие на руската правна система на тяхната авторитарна правна система, според мен".

Вижте повече в прякото включване на Николай Кръстев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПП-ДБ печелят изборите за кмет във варненските райони „Одесос“ и „Приморски“
ПП-ДБ печелят изборите за кмет във варненските райони „Одесос“ и „Приморски“
Томас Мартин Ечевери е първият съперник на Григор Димитров на Мастърса в Париж
Томас Мартин Ечевери е първият съперник на Григор Димитров на Мастърса в Париж