НОВИНИ

Светът призова за проверки след парламентарните избори в Грузия

Ния Прелджич
от Ния Прелджич
06:51, 28.10.2024
Чете се за: 01:27 мин.
По света
Светът призова за проверки след парламентарните избори в Грузия
Снимка: БТА
Слушай новината

Светът призова за проверки след парламентарните избори в Грузия. С подкрепа над 54% управляващата партия "Грузинска мечта" печели вота, пред опозицията, която получи 34% от гласовете. Опозиционната партия беше категорична, че има чужда намеса в изборите, която цели да спре пътя на Тбилиси към Европа.

Европейският съюз призова Грузия да разследва предполагаемите нередности по време на изборите, за да възстанови доверието в изборния процес. Съединените щати също призоваха за разследване.

Днес унгарският премиер Виктор Орбан, съюзник на управляващата партия и настоящ председател на ЕС, ще посети Грузия на двудневно посещение. Той беше един от малкото лидери, които поздравиха "Грузинска мечта" за нейната победа. Държавният глава призова за масови протести в грузинската столица Тбилиси. Според президента Грузия е станала жертва на специализирана руска операция.

Саломе Зурабишвили, президент на Грузия: "Не признавам тези избори. Те не могат да бъдат признати, защото, ако го направим, това означава да признаем руското влияние в Грузия."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С 29,79% ГЕРБ-СДС убедително води в Смолян
С 29,79% ГЕРБ-СДС убедително води в Смолян