НОВИНИ

Битката за титлата между Лудогорец и ЦСКА се ожесточава

бфс пусна програмата първите два кръга плейфите лудогорец цска разград
Снимка: ПФК Лудогорец
bnt avatar logo
от БНТ
13:19, 14.05.2023
Чете се за: 03:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Битката за титлата преди старта на този сезон бе обвита в мистика. Въпросът бе един – триумф за Лудогорец или нов сценарий и край на хегемонията.

Тъмните облаци бяха обвили Разград на старта на пролетния полусезон, но завръщането на Ивайло Петев след десет години, напомни за най-романтичния престой в историята на клуба. Очевидно е, че на този етап орлите не летят така високо и са далеч от онзи доминиращ стил, който като че ли е останал в миналото. Затова ефектът „Петев“ е на лице, а ходът на ръководството да се откаже от Шимунджа, точен, макар и закъснял. За десет години архитектът на Лудогорец премина през куп красиви и не дотолкова красиви, но паметни моменти в кариерата си. Серията от 10 поредни успеха преди поражението от Черно море за Купата в Разград, макар и дошли без блясък, засега постигат целта минимум – първо място и финал във втория по-сила турнир. Трофей, който Лудогорец забрави какво е да печели, търсейки максимума в шампионата и целейки се в големите пари на европейската сцена.

Свирепата битка за титлата в ЦСКА обаче не е заслуга само на процесите течащи в Разград, но и от очевидният напредък, който постигнаха червените откъм резултати под ръководството на Саша Илич. Забележително е постоянството, което държи армейците на една ръка разстояние от бленуваната титла. Само по себе си това е и най-големият успех на сръбският специалист, но преди старта на плейофите има достатъчно поводи, които притесняват червената общност. А именно – незадоволителното представяне в преките дуели. Армейците загубиха два пъти от прекия си съперник за титлата Лудогорец и не вкараха гол на големия си противник Левски. Разградчани бяха на другия полюс и спечелиха повече пет точки повече срещу водачите в шампионата.

За разлика от предишни години обаче ЦСКА на Саша Илич е безупречен срещу отборите в дъното и не допусна загуба на точки срещу Септември, Хебър, Спартак Варна, Ботев Враца, Пирин и Берое. Макар и да бе по-резултатен срещу тези тимове, Лудогорец изпусна три от максималните 36 точки, след като загуби като от благоевградчани.

И ако за ЦСКА битката за титлата може да бъде определена като „да стигнеш до Рим и да не видиш папата“, то за Лудогорец трофея влиза в графата „на всяка цена“ повече от всякога. Едно е сигурно – накъдето и да поеме шампионската титла, думите „феърплей“ отново ще послужат като оправдание, а виновниците ще бъдат други.

В материала на Иво Бързанов можете да видите мненията на старши треньора на Лудогорец Ивайло Петев, неговият възпитаник Кирил Десподов и изпълнителният директор на ЦСКА Филип Филипов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Невяна Владинова в предаването "Зала на славата"
Невяна Владинова в предаването "Зала на славата"
ВиК-Варна: Няма никаква документация за изграждането на водопровода, който аварира
ВиК-Варна: Няма никаква документация за изграждането на водопровода, който аварира