НОВИНИ

Мария Габриел: Предлагам експертно работещо правителство за 1 година

Николай Минков
от Николай Минков
12:00, 14.05.2023 (обновена)
5236
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Експертен кабинет с хоризонт от 1 година ще предложи номинираната за премиер Мария Габриел, стана ясно след брифинг в централата на ГЕРБ. За целта от утре започват преговори с парламентарните сили.

Утре до 15 часа ще стане ясно дали Мария Габриел ще изпълни мандата и ще предложи структура и състав на правителство. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Самата тя уточни, че утре започва разговори за подкрепа на експертен кабинет с БСП, ДПС и ИТН. С "Възраждане" няма да се водят разговори, а бъдещи преговори с ПП-ДБ няма да има.

В 15.00 часа утре Мария Габриел ще получи от президента мандат за съставяне на правителство. Днес по обяд на извънредна пресконференция в централата на ГЕРБ тя съобщи какъв трябва да бъде кабинетът според нея и с какъв времеви хоризонт:

"За всички е ясно, че следващата стъпка за разговори за съставяне на правителство ще бъде за формат, който изключва думата коалиция. То може може да бъде само експертно. Смятам утре сутринта да предложа разговорите да продължат с цел съставяне на експертно, за 1 година, на основа на приоритети, работещо правителство. И имена на хора, които ще могат да доведат до успешни резултати приоритетите, които споделих, обвързани с ясни срокове и с ясни ангажименти".

Мария Габриел увери, че до момента не е обсъждала с никоя партия персонални назначения.

"Никакви разговори не са водени с мен или да е било излъчен такъв сигнал от мен за имена, министерства или каквото и да е било."

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни защо повече няма да се водят разговори с ПП -ДБ и определи отношението им като обидно:

"До този този момент освен с ПП и ДБ с никоя друга партия не сме говорили защото вложихме всичко да се случи с тях. Получихме какво? Всеки ден някакви шикалкавения. Та то не бяха пътувания, измислени, в чужбина. Та то, хайде довечера, та вторник вечер. Ами във вторник вечер, съжалявам, ако ви е важно да правите правителство, днес е неделя. Ние работим. ще си съберат органите и ще ни кажете, но ние утре в 3 часа трябва да знаем дали г-жа Габриел ще отиде да вземе мандата, има ли шанс да се направи правителство или вкарваме България в катастрофа. Това само ще кажем на другите партии. Ние получихме от тях подкрепа за политики. Публично го казаха и продължават да го казват. Дори и да се произнесат чак във вторник, след като в понеделник се дава мандата, ние го приемаме като дори обидно отношение. Не е важно за тях", коментира Бойко Борисов.

Снимки: БГНЕС

Борисов се обърна с призив към лидерите на БСП, ИТН и ДПС, с които утре ще се водят преговори:

"Г-жа Нинова, г-н Карадайъ, г-н Трифонов утре трябва да ни отговорят кой вариант да предприеме г-жа Габриел. Точка. Просто, ясно и разбрано. Няма коалиции, няма да им дадем да ни привързват ДПС, БСП и Слави Трифонов, защото с 2 от тези партии Кирил Петков е бил коалиционен партньор. И с БСП, и с ИТН. Защото аршинът е двоен. И тук ще търсим отговорността от всички."

Утре разговорите на ГЕРБ-СДС с ИТН, БСП и ДПС ще бъдат публични, след което номинираната за премиер Мария Габриел ще отиде на "Дондуков" 2. След получаване на мандата тя има една седмица да го реализира.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близки и приятели изпратиха Ани и Явор в последния им път (СНИМКИ)
Близки и приятели изпратиха Ани и Явор в последния им път (СНИМКИ)
Антоанета Костадинова завърши четвърта на Световната купа по спортна стрелба
Антоанета Костадинова завърши четвърта на Световната купа по спортна стрелба