НОВИНИ

Бизнесът одобри линията на бедност да стане 504 лева

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:29, 16.09.2022 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Бизнесът одобри предложението на кабинета линията на бедност да стане 504 лева, от КНСБ не са съгласни.

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда проекта за размера на линията на бедност, както и изменения в две наредби - за работното време, почивките и отпуските, и за обезщетенията и помощите от държавното обществено осигуряване.

Линията на бедност в България да бъде 504 лева през 2023 година, вместо досегашните 413 лева. Това предвижда правителството.

През юли проектът беше качен за обществено обсъждане и още тогава КНСБ обявиха, че не са съгласни с проекта и искат линията на бедност за догодина да бъде 541 лева. Основният им аргумент е високата инфлация и енергийната бедност.

КТ "Подкрепа" е за този размер на линията на бедност, но при редовно правителство ще искат промяна на методиката. Бизнесът одобри линията на бедност и определи размера като обоснован.

"Равнището на официалната линия на бедност е с 22% увеличение. Считаме, че с това увеличение се покриват изцяло натрупаните инфлационни процеси. Равнището на инфлацията за август 2022 г. спрямо август 2021 г. е 17%. С тези 22% ръстът на линията на бедност изпреварва инфлационните процеси. Вторият проект, който гледахме е наредба за отпуските и почивките. Основните изменения са за родителските отпуски и възможностите на бащите да участват в отглеждането на детето. Дадени са поредица от възможности за ползване на този отпуск до навършване на 8 години на детето", заяви Лазар Лазаров - министър на труда и социалната политика.

"КНСБ не подкрепя линията на бедност, защото настояваме методиката да бъде ревизирана. Методиката не отчита инфлацията в малката потребителска кошница. По нашите изчисления линията на бедност трябва да бъди 541 лева", посочи Любослав Костов от КНСБ.

"Ние подкрепихме увеличението на линията на бедност на 504 лева, но това налага промяна на методологията. Това наше искане ще бъде поставено пред редовното правителство", поясни Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

"Линията на бедност е необходима като параметър за подготовката на бюджета за следващата година. Ние също имаме коментари за методиката. Ние подкрепихме като полезна правилна стъпка за повишаване на линията на бедност", каза Мария Минчева от Българската стопанска камара.

"Ние подкрепихме линията на бедност да се увеличи. Това представлява най-голямото увеличение. Това ще помогне на хората в настоящата криза", катогоричен е Светлин Илиев - заместник-председател на съюза ня стопанска инициатива.

Вижте повече в прякото включване на Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Драго Драганов се завръща на екран с новото предаване "С БНТ завинаги"
Драго Драганов се завръща на екран с новото предаване "С БНТ завинаги"
След преследване: Задържаха турски автобус с 41 нелегални мигранти в него
След преследване: Задържаха турски автобус с 41 нелегални мигранти в него