Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Семейство, завърнало се от Великобритания, не може да запише децата си в българско училище

от БНТ
08:58, 16.09.2022
Чете се за: 03:17 мин.
Общество
Слушай новината

Семейство от Дупница, завърнало се от Великобритания, не може да запише децата си в българско училище. Причината липса на ЕГН на двете момчета, които са с британско гражданство.

През какви бюрократични трудности преминава едно българско семейство, за да може децата му да учат в родината - ето историята на семейство Христови.

След 16 години емигрантство семейството на Ивайло продава всичко във Великобритания и се завръща в България заедно с двете си деца. Родителите започват процедура за издаването на български паспорти на децата, но се оказва, че те имат само британски актове за раждане. Без специално удостоверение с печат – апостил, на децата не може да бъдат издадени ЕГН-та както и български актове за раждане.

"Изпратили сме обратно във Великобритания актовете за раждане, изчакваме тези апостили, услугата е 30 паунда на страница, чакаме ги да дойдат, нямам идея, по принцип е 20 работни дни, но никой не може да каже колко време ще отнеме", казва Ивайло Христов.

Докато родителите чакат легализация на документите, възниква нов проблем – не могат да запишат децата си в българско училище.

"Върнахме се във Великобритания, отидохме в училището където е завършил големия, издадоха ни документи с 3 години назад. Това ни поискаха от РУО-Кюстендил. Извадихме ги, донесохме ги, само че се оказва, че тези документи са едни хвърчащи листове. Опитахме да легализираме тези документи, само ги преведохме, защото нямат апостил. Връщаме се втори път във Великобритания, отиваме в училището за апостил, от училището ни казват, че тази процедура от 90-та година е премахната. Пратиха ни в общината, където живеехме, Есекс – отидохме по същия начин, печати няма. Накрая се оказва, че евентуално можем да си заплатим на частни адвокати там, които да заверят този документ. Сумата варива между 80 и 120 паунда на лист за заверката", казва бащата.

След среща в Регионалното управление на образованието в Кюстендил все пак се стига до компромисно решение – след заявление от страна на родителите се очаква да бъде разрешено децата да посещават училище и да присъстват на часовете, но без да са записани. От училищния инспекторат казаха за БНТ, че двете деца ще бъдат записани в първи и осми клас в момента, в който имат издадени единен граждански номер (ЕГН) или личен номер на чужденеца.

Репортер: Станислава Христова

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Първи учебен ден и за украинските деца в българските училища
Първи учебен ден и за украинските деца в българските училища
Анте Шимунджа: Заслужавахме точката, не си вкарахме положенията
Анте Шимунджа: Заслужавахме точката, не си вкарахме положенията