НОВИНИ

МВФ и САЩ обявиха нова финансова подкрепа за Украйна

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:52, 16.09.2022
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Общ гроб е открит в град Изюм, който наскоро Украйна си върна от руските сили, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. Според местната полиция са открити повече от 440 тела, като някои от хората са загинали при обстрел и въздушни атаки. Зеленски сравни Изюм с Буча и Мариупол, превърнали се в символ на жестокостите на руската инвазия в Украйна. Москва продължава да отрича, че атакува цивилни граждани или че е извършила военни престъпления. Същевременно МВФ и Съединените щати обявиха нова финансова подкрепа за Украйна.

Съединените щати обявиха, че отпускат нова военна помощ за Киев в размер на 600 милиона долара за оборудване, услуги и обучение. От началото на руската инвазия Вашингтон е предоставил 15,8 милиарда долара на Украйна.

МВФ обяви, че ще задейства новия тръст за устойчивост по време на годишните срещи на Фонда между 10 и 15 октомври във Вашингтон. Целта е да се окаже финансова подкрепа за страните членки и Украйна. Представител на организацията даде подробности за разговора между управляващия директор Кристалина Георгиева и украинския президент Володимир Зеленски.

"Мога да потвърдя, както вече и Кристалина потвърди, че е обсъдено потенциалното използване на "новия прозорец за продоволствен шок", дискусиите продължават, както и изготвянето на евентуален график. Бихме искали да е възможно по-скоро в зависимост от одобрението на Борда на МВФ. По отношение на финансирането, по думите на Георгиева, то ще е в съответствие с отпуснатата предишния път сума или около 1,4 милиарда долара", заяви Джери Райс, директор комуникации в МВФ.

"Прозорецът за продоволствен шок" е част от инструмента за бързо финансиране на МВФ, който ще бъде използван заедно с други механизми за подкрепа в условията на безпрецедентни времена.

"От началото на войната в Украйна, 16 страни са отправили 20 запитвания за финансиране на обща стойност около 87,2 милиарда долара. Така че работата не е спирала, подкрепата не е спирала по никакъв начин", посочи Джери Райс.

Европейският съюз ще осигури 100 млн. евро за възстановяване на украински училища, стана ясно при вчерашното посещение в Киев на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Освен това, Европейският парламент одобри заем от 5 милиарда евро, за да покрие Украйна спешните нужди, възникнали заради войната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кубрат Пулев ще бъде специален гост в "Армейския следобед" преди Вечното дерби
Кубрат Пулев ще бъде специален гост в "Армейския следобед" преди Вечното дерби
Валута за над 312 000 лева откриха в автобус на "Капитан Андреево"
Валута за над 312 000 лева откриха в автобус на "Капитан Андреево"