Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Благоевградско село е на воден режим през лятото - защо никой не се ангажира с решението на проблема?

bnt avatar logo
от БНТ
07:38, 03.08.2022
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

През лятото жителите на благоевградското село Зелендол живеят на воден режим. Проблемът с водоподаването в селото е дългогодишен, а хората са принудени всяко лято да се запасяват с вода от съседните населени места за основните си нужди. Оказва се особено трудно за възрастните хора и за семействата с малки деца.

Заради тишината и чистия въздух, дядо Благо прекарва летните месеци в своята къща в Зелендол. Споделя, че проблемът с липсата на вода в горещите дни е от десетилетия. За да се снабди с питейна вода, разчита на своите съседи, или купува от магазина.

"Пълня бидони, пълня туби, и от града си докарвам. И тук има една чешма, обща долу, оттам пълнят хората ги гледам. Струма е до нас, кладенци има, за два километра не може да се докара вода в село Зелендол. Срамна работа", разказва дядо Благо.

По време на водния режим вода има само по три часа на денонощие. Местните хора обаче казват, че водата не е годна за пиене.

"В летните месеци водоизточникът от село Лисия просто пресъхва и се налага ВиК да пълнят водоема с водоноски. За съжаление такава ни е ситуацията, но това се надявам да не бъде поне в дългосрочно бъдеще все още да се надяваме на облаци и на късмет", коментира кметът на селото Александър Мановски.

"Тя е мръсна, мръсна, за пиене да не говорим. Да се изкъпете, бялата блуза ще ви стане черна", казва дядо Благо.

"На другите села пускат от язовира в рекичките, пречиства се през камъчетата, при нас не може, нема възможност такава", добавя Григор Димитров от селото.

Според управителя на ВиК-Благоевград водата е годна за пиене и пробите го показват.

"Мътност може да има, да, след дъждовете, нормално е. Там, в тези малките населени места повечето нямат пречиствания направени, а това е свързано с доста сериозни разходи", коментира Валери Миков.

От водоснабдителното дружество казаха още, че режимът се въвежда всяко лято поради силно намаляване на дебита на водоизточника, който захранва резервоара на Зелендол. Дългосрочно решение на проблема обаче на този етап няма.

"Това нещо трябва да се случи съвместно с общината да осигурим допълнителен водоизточник. Не е заложено това нещо да може да го строи ВиК сам", каза Валери Миков.

От общината обаче казаха, че нямат отношение по темата. За да се справят с липсата на вода, някои от жителите на селото прибягват до пробиването на сонди. Но този вариант струва около 100 лева на метър и повечето домакинства не могат да си го позволят.

Аксения Ангелова/Феодор Сургов

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Кантарджиев: Служебният здравен министър може би ще промени подхода по контрол на ковид епидемията
Проф. Кантарджиев: Служебният здравен министър може би ще промени подхода по контрол на ковид епидемията
Анте Шимунджа: Късметът не беше с нас, заслужавахме поне равенство
Анте Шимунджа: Късметът не беше с нас, заслужавахме поне равенство