НОВИНИ

Благородна кауза: Мотористи събират средства за нова линейка за болницата в Кюстендил

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Станислава Христова
11:46, 07.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Любители на високите скорости и живота на 2 колела от цялата страна се обединиха в името на благородна кауза. В Кюстендил десетки мотористи започнаха благотворителна кампания с цел събиране на средства за закупуване на нова линейка за местната болница.

Преди години Георги претъпява катастрофа. Налага се заради тежките травми да бъде транспортиран до София със специализирана линейка и е спасен. Сега, разбирайки, че болницата в Кюстендил разполага само с едно превозно средство и то е старо и почти негодно за ползване, Георги и негови приятели решават да започнат кампания за набиране на средства за закупуване на модерна линейка за най-голямата болница в областта.

"Аз лично съм пострадал тежко от катастрофа, мотоциклетна и имах нужда преди години от такова превозно средство и знам колко важно е това нещо за града, областта. В много от случаите зависят човешки животи.

За каузата си Георги вече е привлякъл няколко местни и национални сдружения, а целта на всички е събирането на 180 000 лв., необходими за закупуването на линейката", посочи Георги Георгиев, сдружение "Живот на колела".

Мотористите имат подкрепата на болницата, откъдето им казали, че имат отделен бюджет, с който също могат да съдействат, когато се събере по-голяма част от сумата.

"Спешният център разполага с множество линейки, но те нямат общо със самата болница. Тази линейка ще се използва за транспортиране на вече хоспитализирани пациенти до други лечебни заведения, има пациенти, които са трудно подвижни и след изписване от болница трябва да се придвижат по някакъв начин до дома си, могат да бъдат транспортирани родилки и бебета", каза Бетина Георгиева, сдружение "Кюстендил има сърце".

В набирането на средства се включват и фотографите Иво Иванов и Станислава Дамянова, които даряват за каузата 46 свои кадъра.

"Няма по-добро от това да можеш са помогнеш, надявам се да успеем да помогнем и начинът аз да го направя е с това, което правя – да снимам", коментира Станислава Дамянова.

"В живота си съм имал доста падания и ставания и мисля, че в момента съм в състояние, в което мога да помогна на хора, които имат нужда", добави Иво Иванов.

Линейката, с която разполага в момента болницата в Кюстендил, е на 450 000 километра. Дарена е преди години от японското посолство. От лечебното заведение казаха, че са обявявали поръчка за закупуване на нова специализирана линейка, но нита една фирма не е заявила желание за участие в нея.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алжирец е поредното ново име в ЦСКА 1948
Алжирец е поредното ново име в ЦСКА 1948
Най-големият ски център на закрито отвори врати в Шанхай
Най-големият ски център на закрито отвори врати в Шанхай