НОВИНИ

Благотворителна кампания в помощ на първокласници в Кюстендил

Инициативата се радва на голям интерес

bnt avatar logo
от БНТ
07:14, 13.09.2023
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

В навечерието на 15 септември жители на Кюстендил се обединиха в благотворителна кампания в помощ на първокласници от града. Само за две седмици дарители вече са набавили десетки раници, тетрадки и пособия. До края на седмицата те ще бъдат разпределени между дечица от семейства в затруднено положение, а целта всички първокласници в общината да имат равен достъп до образование.

Преди дни Бетина Георгиева, която е майка на две малки дечица, решава в навечерието на новата учебна година да опита да помогне на първокласници от града, като организира кампания за събиране на раници, тетрадки и пособия, от които децата ще имат нужда. За целта създава сдружение, където всеки, който желае, може да дари материали необходими за започване на първи клас или парични средства, с които да се закупят ученически пособия.

"Към момента кампанията се развива изключително добре от към дарения. Имаме пособия и раници за 30 деца, като има и финансови дарения, които все още не са употребени. Нашият основен фокус са сираци и полусираци, отглеждани от баби и дядовци, изоставени от родителите деца, самотни родители, както и деца на един или двама родители инвалиди. Последни, но не на последно място в списъка, са и деца от семейства, в които наблюдаваме явлението трайна неработоспособност и трайна безработица. Идеята е с тези семейства да работим и за в бъдеще", обясни Бетина Георгиева.

Валерия Стоичкова е сред хората, които веднага след като разбрали за кампанията, решили да се включат в нея.

"Всяко дете трябва да има комфорта да започне нещо ново и да е подсигурено, да си има всичко необходимо което ще му трябва да започне учебната година, да му бъде по-спокойно. Гледах каквото съм взимала на моите деца, това да взема и на тях, така че да е подходящо", коментира дарителката.

За да помогнат на колкото е възможно повече дечица в нужда, от сдружението са влезли във връзка с директорите на всички училища в Кюстендил, където след дни ще посрещнат първокласници.

"Те си познават децата, познават си родителите, като сме оставили брошурки да могат родителите да са свържат с мен, тъй като това е най-лесният достъп до родителя. На родителската среща те да получат такива флаери от класните ръководители и да могат у дома на спокойствие, когато никой не ги гледа, да се обърнат към мен", допълни организаторката на кампанията Бетина Георгиева.

За да не се чувстват притеснени, от сдружението са решили да запазят в тайна имената на децата, които ще получат нови ранички и ученически пособия.

"Имах честта едно детенце лично да го видя, не мога да ви опиша радостта на едно такова дете, пламъка в очите, вълнението", сподели Георгиева.

След края на кампанията за първия учебен ден Бетина Георгиева и нейните приятели планират организирането на нови благотворителна каузи, като следващата е за набор на дрехи, обувки и облекла както за деца, така и за възрастни хора в нужда.

Автор: Станислава Христова

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо шахта в София пропада след ремонт?
Защо шахта в София пропада след ремонт?
Заловените в Елхово мигранти са били в неадекватно състояние
Заловените в Елхово мигранти са били в неадекватно състояние