НОВИНИ

Могат ли кооперативите да спасят земеделския бранш?

bnt avatar logo
от БНТ
06:57, 13.09.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Създаването на кооперативи между земеделските производители, каквото е предложението на земеделския министър, е един от начините да бъде спасен браншът, смятат фермери от Пазарджишко. Заради несигурността голяма част вече намаляват площите, които обработват, а други окончателно се разделят земеделието и се насочват към други дейности.

Само за една година площите, засети със зеле в цялата страна са намалели от 15 000 декара на 5000. Сред малкото останали, които гледат този зеленчук са семейство Кабурови от пазарджишкото село Мало Конаре.

"Ние в момента сме една малка частица от тези 5000, което, да ви кажа честно, не говори добре за българското зеленчукопроизводство. А и за фермерите, защото направете си сами извода, тези фермери са спрели да произвеждат, което значи, че те са се отказали от тази дейност и не ми се иска да поемаме по техния път", обясни Десислава Кабурова.

Зеленчукопроизводството в региона дава възможност на една част от населението, което е в много трудно социално положение в далечни региони от около 80 - 100 км, да си изкарва някаква прехрана. За да се реализира успешно продукцията на българския пазар, е необходимо коопериране на фермерите, смятат семейство Кабурови.

"Това ще даде една голяма сигурност за реализация на българските земеделски производители, понеже както наблюдавам в момента – тази година има отлив от над 50% на земеделски производители. Смятам, че от следващата година земеделските производители, които произвеждат българска продукция ще са на изчезване", заяви Иван Кабуров.

"Не само ще продаваме чрез тези сдружения, но ние ще бъдем снабдявани чрез сдружението с необходимите семена, торове, препарати, защото ще бъдат издействани по-ниски цени", надява се Десислава Кабурова.

Земеделците смятат, че кооперирането ще допринесе и да се намали нерегламентираният внос на плодове и зеленчуци, които заливат пазара.

Вижте повече в репортажа на Таня Матева

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заловените в Елхово мигранти са били в неадекватно състояние
Заловените в Елхово мигранти са били в неадекватно състояние
Започна срещата между Путин и Ким Чен-ун
Започна срещата между Путин и Ким Чен-ун