НОВИНИ

Благотворителният концерт "Да се изправим в защита на Украйна" събра над 9 млрд. евро

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:42, 09.04.2022
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Големият концерт от кампанията "Да се изправим в защита на Украйна", който БНТ предава на живо днес от Варшава събра 9,1 милиарда евро. Плюс допълнителни един милиард евро от Европейската банка за възстановяване и развитие в помощ на украинските бежанци. Включиха се правителства от целия свят, международни компании и световни звезди като Боно, Мадона, Елтън Джон и много други.

На 26 март президентът Зеленски отправи призив към света да обедини усилия в подкрепа на Украйна. В отговор Европейската комисия, правителството на Канада и международната организация "Гражданин на света" започнаха глобална кампания за събиране на средства под мотото "Да се изправим в защита на Украйна".

В знак на признание към Полша, която досега е дала подслон на над 3,5 милиона бежанци от общо над четири милиона напуснали Украйна, кулминацията на кампанията беше днес във Варшава.

"Бих искала да благодаря на гражданите, на многото хора, които отвориха сърцата и домовете си, за да посрещнат украински бежанци. Защото те знаят и се надяват - един ден, ако те самите се нуждаят от помощ, някой също да отвори домовете и сърцата си за тях, както те постъпват днес", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Благодаря на всички, които дариха за кампанията. Вашите усилия спасяват животи", допълни премиерът на Канада Джъстин Трюдо.

От събраните 9,1 милиарда евро 1,8 милиарда ще отидат за вътрешно разселени лица в Украйна и 7,3 милиарда евро за бежанците в страните членки на Европейския съюз и в Молдова.

В световната кампания се включиха всички държави от ЕС, Канада, САЩ, Великобритания, Австралия, Швейцария, Норвегия, Япония, Катар, Бахрейн, международни компании, както и световни звезди като Опра Уинфри, Лени Кравиц, U2, Монескин и много други. Събитието завърши с емблематичната песен на мечтателя Джон Ленън, изпълнена от сина му Джулиън.

Вижте още в прякото включване на Десислава Апостолова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интер не отделя очи от върха в Серия А след успех над Верона
Интер не отделя очи от върха в Серия А след успех над Верона
Старт на снимките на най-новия български сериал "Вина" по БНТ
Старт на снимките на най-новия български сериал "Вина" по БНТ