НОВИНИ

От специалните ни пратеници: В навечерието на вота - какво очакват французите от следващия президент?

Даниел Чипев
от Даниел Чипев
20:16, 09.04.2022
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Часове до началото на президентските избори във Франция. Гласуването в отвъдморските територии на страната вече започна. Последните данни сочат, че и без друго малката разликата между първия и втория кандидат се стопява.

С деня за размисъл днес приключи една необикновена и странна предизборна кампания във Франция, след която става ясно, че една трета от избирателите все още не са решили кого ще подкрепят.

От нашите пратеници: Франция преди първия тур - Макрон с минимална преднина пред Льо Пен

"Писмо до бъдещия наемател на Елисейския дворец" в 80 страници написа редакцията на "Шарли Ебдо" и се опита да постави задачите пред бъдещия френски президент. Президент на идеите и проектите, които ще подготвят бъдещето на Франция и французите. А за французите е важна силна Франция да реши техните проблеми.

Избирателите и днес продължават да се ориентират в новините и какво се случва. Още повече, че една трета все още не знаят за кого ще гласуват.

Французите се сблъскаха с една странна кампания: След две години ковид рестрикции, а по средата ѝ избухна и войната в Украйна.

"Това е уникална кампания, това е една много изненадваща кампания и това е една почти "некампания", заяви Мариан Негушевски, главен редактор ТВ5 Монд.

Странна кампания, която се оказа най-дълга за Марин Льо Пен - 366 дни и най-кратка за Еманюел Макрон - 37 дни. Действащият президент се оказа зает с председателство на Европейския съюз, преговори с Путин и накрая с войната в Украйна.

"Той беше много зает, но му позволи да покаже, че е действащ президент и му позволи да спечели с началото на войната в Украйна. Той нямаше време да направи кампания", допълни Мариан Негушевски.

На предизборния фронт битката беше в крайностите - между крайнодесните Марин Льо Пен и Ерик Земур и крайно лявото на Жан Люк Меланшон.

"Крайната десница в началото маркира тази кампания с въпроса за миграцията, която не интересуваше хората, но екологията, която ги интересува не присъстваше, темата за покупателната възможност присъстваше", каза още Мариан Негушевски.

В края на тази кампания - дълга, но и кратка, с обрати, но и с предвидимост, но преди всичко натоварена с много очаквания към бъдещия наемател на Елисейския дворец, за французите остават само няколко часа преди да решат кого ще изпратят на балотажа.

Вижте още в прякото включване на Даниел Чипев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще срещне Нидерландия след успеха над Естония
България ще срещне Нидерландия след успеха над Естония
Бойко Борисов обвини правителството в лошо управление на държавата
Бойко Борисов обвини правителството в лошо управление на държавата