НОВИНИ

Цветан Кюланов, ЕК: Работим усилено първото плащане за България да бъде до края на тази година

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
18:12, 09.04.2022
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

"Работим усилено първото плащане за България да бъде до края на тази година, това плащане би трябвало да бъде около 20% от Плана, което е над един милиард евро. Надяваме се в началото на месец май Европейският съвет също да одобри Плана за възстановяване, той трябва да бъде изпълнен. Ангажиментът на правителствата е първо да извършат реформите и инвестициите и след това Европейската комисия да направи разплащането", заяви в "Говори сега" ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов.

По думите му промени в Плановете за възстановяване не са невъзможни, но трябва да бъдат оправдани от променящата се ситуация в икономиките в самите държави. Цветан Кюланов допълни, че има възможност за пълна замяна на една идея с друга.

Той коментира темата Република Северна Македония така: "Категорично двата процеса нямат абсолютно нищо общо - решението относно Република Северна Македония е задача на Европейския съвет, докато Плановете за възстановяване са техническа работа на Европейската комисия".

ЕК даде зелена светлина на Плана за възстановяване и устойчивост на България

"Безпрецедентните санкции срещу Русия трябва да постигнат необходимия ефект. Силно ни се иска санкциите да са достигнали своя лимит и че няма да има нужда от допълнителни, санкциите трябва да могат да бъдат дълготрайни и да бъдат продължени, колкото е необходимо, те трябва да са по-вредни за санкционирания, отколкото за санкциониращия", добави Цветан Кюланов.

Той поясни, че с активирането на Директивата за временна защита всички украински граждани, които са избягали, имат право в следващата година да пътуват в целия Европейски съюз и да се установят. "Надяваме се всички за кратък период от време - там, където имат желание", каза още Цветан Кюланов.

По думите му подготовката е за изцяло премахване на зависимостта от руски газ.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трудна победа за Байерн Мюнхен над Аугсбург с гол на Левандовски от дузпа
Трудна победа за Байерн Мюнхен над Аугсбург с гол на Левандовски от дузпа
Севда Асенова спечели титла в Хелзинки
Севда Асенова спечели титла в Хелзинки