НОВИНИ

Кой лекува пациентите с COVID-19 в областите без инфекциозни отделения?

bnt avatar logo
от БНТ
13:51, 09.04.2022
Чете се за: 03:10 мин.
Здраве
Слушай новината

С отмяната на епидемичната обстановка в страната затварят ковид секторите в болниците, а пациентите с коронавирус се настаняват в инфекциозните отделения.

Видин обаче е изключение, защото там няма инфекциозно отделение. В същото време броят на пациентите не намалява, казват от лечебното заведение.

Засега по указния на здравната инспекция ковид отделението в болницата във Видин остава. Причината е, че в цялата област няма инфекциозно отделение, където да бъдат лекувани.

"Няма инфекциозно отделение, но има много пациенти. Засега решението е да остане ковид структурата и персонала, който работи там си обслужва пациенти и поне към предишния ден бяха 22 човека. Има достатъчно пациенти, които не е възможно да останат без обслужване и до сега се обслужват тук", казва д-р Ивета Найденова, изпълнителен директор на МБАЛ "Св. Петка".

След края на епидемичната обстановка много хора останаха объркани къде да потърсят болнична помощ за коронавирус, ако им се наложи.

"Би трябвало отделението да си остане и заради спокойствието на гражданите, и за да може да се прилагат адекватни грижи към тези хора, при които евентуално биха могли да настъпят и някакви усложнения", смята Валери Димитров.

Засега няма срок, в който ковид отделението във Видин да бъде закрито.

"Ако толкова много пациенти имаме, ще си ги приемаме. Сега дали ще остане такава ситуацията или по-малко, е без значение. Ние няма да си върнем пациентите", казва д-р Ивета Найденова, изпълнителен директор на МБАЛ „Св. Петка"

Случаите на коронавирус напоследък намаляват, но не и пациентите с ковид в лечебното заведение.

"Само за нощта са приети четирима болни. Сега чакат един за приемане и него ще го приемем. Ние не можем да връщаме болни", казва д-р Людмил Миланов, завеждащ ковид структурата в МБАЛ "Св. Петка"-Видин.

В най-натоварените месеци в болницата лекували до сто пациенти с коронавирус. И сега грижите за всеки постъпил са като за тежко болен.

"Минавали сме по 6 - 7 часа визитация - сам лекар. Тръгвали сме си оттук и сред нощите, и сутринта - затова сме си дали Хипократова клетва", разказва д-р Людмил Миланов, завеждащ ковид структурата в МБАЛ "Св. Петка"-Видин

В болницата се опитват се да възстановят закритото преди 14 години инфекциозно отделение, но не успяват. Не достигат лекари с необходимата специалност.

Анжела Каменова, БНР-Радио Видин/Станислав Калинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тите призна от кого е поискал съвет за Винисиус
Тите призна от кого е поискал съвет за Винисиус
Кирил Петков се срещна с председателя на ОИСР Матиас Корман
Кирил Петков се срещна с председателя на ОИСР Матиас Корман