НОВИНИ

Поглед отвътре: Как изглежда Чернобил след оттеглянето на руснаците

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
13:00, 09.04.2022
5825
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Какво се случва в атомната централа в Чернобил. Тя беше превзета от руски военни в първия ден на инвазията - 24 февруари, а изтеглянето стана в последния ден на март.

"Мнозина от тях бяха нормални хора, непрекъснато преговаряхме, за да можем да си вършим работата", разказва един от служителите на Чернобилската АЕЦ.

В района на Чернобилската АЕЦ днес са останали само следите от руските военни - боклуци, разхвърляни след претърсване офиси и ограбени домове.

На 24 февруари в централата нахлуват руски униформени. 170 военни от украинската национална гвардия, охранявали съоръжението, са затворени в избени помещения. Останалият технически персонал получава разрешение да продължи да работи като след няколко дни към тях се присъединяват и служители от руската енергийна агенция РосАтом.

"Опитвахме се максимално да обезопасим ядрените обекти - работата ни, дори и при тези обстоятелства, не се промени. В най-важните зони - да ги наречем, окупаторите не влязоха. Имаше опити, но ги пресичахме по всички възможни начини", заяви инж. Валерий Семьонов.

Чернобилската АЕЦ не работи, но трябва да се следи. След най-голямата ядрена авария през 1986 година тук се съхраняват радиоактивни отпадъци и ако те не се контролират, опасността от нова катастрофа е реална.

"За да продължим работа, ми се наложи да крада от руското гориво", разказва инж. Семьонов и допълва: "70% от тях бяха нормални хора. Искаха да се приберат вкъщи. Разговаряха всеки ден, но и при тях имаше информационен вакуум. Течеше непрекъсната пропаганда. Не вярваха на нашата информация".

В случаите, когато не са имали достъп до определени места, руснаците са разбивали врати. Голяма част от помещенията са обискирани, има и много откраднати вещи, твърдят местни.

"Тук имаше 200 - 300 души. И всякаква техника - и вън, и вътре. Имаха готовност да защитават обекта", разказва инж. Валерий Семьонов.

Не е ясно защо руските военни се оттеглят на 31 март. От украинската Енергоатом предполагат, че е заради опасения от радиоактивно заразяване. В началото на април се появи информация, че в болници в Беларус има настанени руски военни с лъчева болест. За друг местен служител - Андрий, който измерва нивата на радиация, това не е изненада. Той разказва, че в местността зад АЕЦ, която се нарича Червената гора и е едно от най-радиоактивно замърсените места, руските военни са копали окопи и са ги обитавали.

Животът около Чернобилската АЕЦ се връща към нормалното, но ще мине много време преди да бъдат заличени следите от руско присъствие в района.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Да се изправим в защита на Украйна": БНТ ще излъчи на живо днес кулминацията на световната кампания в подкрепа на бежанците
"Да се изправим в защита на Украйна": БНТ ще излъчи на живо днес кулминацията на световната кампания в подкрепа на бежанците
Войната в Украйна: Договорени са 10 хуманитарни коридора за евакуация на цивилни граждани
Войната в Украйна: Договорени са 10 хуманитарни коридора за евакуация на цивилни граждани