НОВИНИ

Блинкен не очаква пробив на срещата с Лавров

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:42, 21.01.2022
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

В Женева първите дипломати на Съединените щати и Русия - Антъни Блинкен и Сергей Лавров, ще обсъждат украинската криза. Преди разговора Блинкен заяви, че не очаква пробив.

Вашингтон иска категоричен отговор от Русия, че няма да нахлуе в Украйна, а Москва чака писмен отговор на исканията за сигурността си.

Междувременно в публикация на сайта на руското външно министерство се казва, че руските предложения за гарантиране на безопасността предполагат извеждане на войските от НАТО от България и Румъния, които са се присъединили към Алианса след 1997 г.

Русия: Извеждане на войските от НАТО от България и Румъния предвиждат предложенията ни за сигурност

Целта на срещата между първите дипломати е да се намали тлеещото напрежение между Москва и Запада, заради струпването на военни и бойна техника по границата с Украйна. Според Кремъл това не е подготовка за нахлуване, а военни учения. Блинкен пристига в Женева, след като позицията на Вашингтон беше е координирана с Германия, Франция и Великобритания.

"Заедно с нашите съюзници продължаваме да подкрепяме Украйна и да настояваме Русия да деескалира напрежението. Това, което се случва в източна Европа, има значение за целия свят. Заплахите за свободата, демокрацията и върховенството на закона не са само регионални, те са глобални. И затова трябва да отговорим заедно", заяви Лиз Тръс, министър на външните работи на Великобритания.

Освен със съгласувана позиция, Блинкен влиза в диалог с Лавров без очаквания за пробив. Вашингтон не иска Москва да нахлува в Украйна, но ако това се случи, е готов на незабавен и решителен отговор.

Най-добрият вариант би бил дипломатически изход от украинската криза. От седмици това е американската теза. През декември Русия поиска правни гаранции за сигурността си - писмените предложения бяха изпратени до САЩ и до НАТО. Сред исканията на Москва е отказ на Алианса да се разширява на Изток и изтегляне на военната инфраструктура на Алианса до границите от 1997 г.

Русия: Извеждане на войските от НАТО от България и Румъния предвиждат предложенията ни за сигурност

В сайта на руското външно министерство са публикувани отговори на журналистически въпроси, като единият от тях е на БНР и гласи следното:

Какво означава за България и Румъния искането на Русия НАТО да се върне към конфигурацията си от 1997 година - излизане от НАТО, премахване на американските бази или?

Отговорът:

Става дума за извеждането на чужди контингенти, техника и оръжие, както и на други стъпки, с цел връщане към конфигурацията от 1997 г. на територията на държави, които не са били членки на НАТО към посочената дата. Това включва България и Румъния.

Срещата Блинкен - Лавров се смята за последната възможност за търсене на дипломатически изход от украинската криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станка Златева ще води националния ни отбор по борба за девойки
Станка Златева ще води националния ни отбор по борба за девойки
Професия "Акушерка": за хора с чисто сърце!
Професия "Акушерка": за хора с чисто сърце!