Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Блинкен не очаква пробив на срещата с Лавров

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:42, 21.01.2022
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

В Женева първите дипломати на Съединените щати и Русия - Антъни Блинкен и Сергей Лавров, ще обсъждат украинската криза. Преди разговора Блинкен заяви, че не очаква пробив.

Вашингтон иска категоричен отговор от Русия, че няма да нахлуе в Украйна, а Москва чака писмен отговор на исканията за сигурността си.

Междувременно в публикация на сайта на руското външно министерство се казва, че руските предложения за гарантиране на безопасността предполагат извеждане на войските от НАТО от България и Румъния, които са се присъединили към Алианса след 1997 г.

Русия: Извеждане на войските от НАТО от България и Румъния предвиждат предложенията ни за сигурност

Целта на срещата между първите дипломати е да се намали тлеещото напрежение между Москва и Запада, заради струпването на военни и бойна техника по границата с Украйна. Според Кремъл това не е подготовка за нахлуване, а военни учения. Блинкен пристига в Женева, след като позицията на Вашингтон беше е координирана с Германия, Франция и Великобритания.

"Заедно с нашите съюзници продължаваме да подкрепяме Украйна и да настояваме Русия да деескалира напрежението. Това, което се случва в източна Европа, има значение за целия свят. Заплахите за свободата, демокрацията и върховенството на закона не са само регионални, те са глобални. И затова трябва да отговорим заедно", заяви Лиз Тръс, министър на външните работи на Великобритания.

Освен със съгласувана позиция, Блинкен влиза в диалог с Лавров без очаквания за пробив. Вашингтон не иска Москва да нахлува в Украйна, но ако това се случи, е готов на незабавен и решителен отговор.

Най-добрият вариант би бил дипломатически изход от украинската криза. От седмици това е американската теза. През декември Русия поиска правни гаранции за сигурността си - писмените предложения бяха изпратени до САЩ и до НАТО. Сред исканията на Москва е отказ на Алианса да се разширява на Изток и изтегляне на военната инфраструктура на Алианса до границите от 1997 г.

Русия: Извеждане на войските от НАТО от България и Румъния предвиждат предложенията ни за сигурност

В сайта на руското външно министерство са публикувани отговори на журналистически въпроси, като единият от тях е на БНР и гласи следното:

Какво означава за България и Румъния искането на Русия НАТО да се върне към конфигурацията си от 1997 година - излизане от НАТО, премахване на американските бази или?

Отговорът:

Става дума за извеждането на чужди контингенти, техника и оръжие, както и на други стъпки, с цел връщане към конфигурацията от 1997 г. на територията на държави, които не са били членки на НАТО към посочената дата. Това включва България и Румъния.

Срещата Блинкен - Лавров се смята за последната възможност за търсене на дипломатически изход от украинската криза.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Станка Златева ще води националния ни отбор по борба за девойки
Станка Златева ще води националния ни отбор по борба за девойки
Професия "Акушерка": за хора с чисто сърце!
Професия "Акушерка": за хора с чисто сърце!