НОВИНИ

Близо 100 000 семейства на деца в 1-ви и 8-и клас получават еднократна помощ от 300 лева

близо 100 000 семейства деца клас получават еднократна помощ 300 лева
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:03, 01.12.2022
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Близо 100 000 семейства на деца, записани в първи и осми клас за учебната 2022/2023 г., получиха право на предвидената еднократна помощ от 300 лева, съобщават от Агенцията за социално подпомагане.

Тази финансова подкрепа се изплаща на всички родители на първокласници и осмокласници от държавни и общински училища, кандидатствали за този вид подпомагане, независимо от техните доходи.

Финансовата подкрепа помага на родителите да закупят без затруднения част от основните пособия и дрехи, необходими за учениците. Тя се получава при положение, че детето живее постоянно в страната и не е настанено за отглеждане извън семейството. Предоставя се и за ученици, настанени в семейства на роднини и близки и в приемни семейства, както и на настойник/попечител.

Сумата се изплаща на два пъти – първата половина след влизането в сила на заповедта за отпускането, а втората – в началото на втория учебен срок, но само ако детето продължава да посещава училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние. Вече отпуснати средства подлежат на връщане, ако ученикът не продължи образованието си през втория учебен срок или ако в рамките на един месец е отсъствал повече от 5 учебни часа без уважителни причини.

Тази година еднократната помощ бе отпусната на 49879 семейства за 50933 първокласници и на 48595 семейства за 49464 осмокласници, уточняват от агенцията.

Еднократна помощ да получават семейства на ученици и от втори, трети и четвърти клас предвиждат промени, приети на второ четене вчера в Комисията по труда, социалната и демографската политика. Гласувано беше предложение на депутати от ГЕРБ-СДС еднократната помощ за ученици в 1-ви и 8-и клас да бъде предоставяна и на тези деца, които са записани в частно училище.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алекс Лазаров отпадна във втория кръг на тенис турнира в Португалия
Алекс Лазаров отпадна във втория кръг на тенис турнира в Португалия
От днес интерконекторът с Гърция транспортира природен газ за Молдова
От днес интерконекторът с Гърция транспортира природен газ за Молдова