Близо 50 000 стопани ще бъдат подкрепени със 70 млн. лева заради ковид кризата

от БНТ
18:32, 23.09.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
близо 000 стопани бъдат подкрепени млн лева заради ковид кризата
Слушай новината

Близо 50 000 стопани от секторите „Животновъдство“, „Растениевъдство“ и „Пчеларство“ ще бъдат подкрепени със 70 млн. лева заради повишените разходи за фураж, ветеринарномедицински препарати, средства за растителна защита, минерални торове, електроенергия, вода и горива, вследствие на пандемията. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков по време на съвместно видеоконферентно заседание на Консултативен съвет по животновъдство и Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство.

На него бяха обсъдени схемите за компенсиране на загуби, понесени от земеделските стопани заради Ковид кризата.

Министър Бозуков подчерта, че средствата трябва да бъдат разпределени справедливо. „Раздаване на калпак няма да има“, категоричен е земеделският министър. По думите му, средствата се предоставят на чувствителните сектори за преодоляване на икономическите последици от пандемията.

Предложението отправено към бранша бе 35 млн. лева да бъдат насочени в животновъдството, а с тях да бъдат подкрепени 19652 фермера. Близо 5 млн. лева ще получат 6285 пчелари, а около 30 млн. лева ще бъдат разпределени между 23414 земеделски стопани, отглеждащи плодове и зеленчуци, включително и винени лозя.

Средствата ще бъдат насочени към земеделските стопани, в съответствие с „Временна рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19“. Предоставянето им е обвързано с нотификация на държавна помощ пред службите на Европейската комисия.

По време на срещата бяха обсъдени варианти на ставките за подпомагане за разпределяне на средствата по сектори. Животновъдите поискаха бюджетът, определен за техния сектор, да бъде раздаден на база на подадените заявления. Предстои така отправеното предложение да бъде обсъдено финално в кратки срокове.

Относно искане на Асоциацията на свиневъдите и на Асоциацията на индустриалното свиневъдство да бъдат включени към разпределението на допълнителния бюджет, министър Бозуков заяви, че за тях и за отрасъл „Птицевъдство“ са предвидени допълнително по 3 млн. лв. до края на настоящата година, освен средствата, които получават за хуманно отношение към животните.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Болниците във Варна ще решават самостоятелно за плановите операции
Болниците във Варна ще решават самостоятелно за плановите операции
Челна катастрофа с автомобил на НСО в района на Спортната палата в София
Челна катастрофа с автомобил на НСО в района на Спортната палата в София