НОВИНИ

Близо 5100 ваксини са поставени на граничните пунктове Златарево и Станке Лисичково

близо 5100 ваксини поставени граничните пунктове златарево станке лисичково
bnt avatar logo
от БНТ
12:42, 02.08.2021
Чете се за: 01:40 мин.
Още
Слушай новината

Официално закриха двата ваксинационни центъра на границата с Република Северна Македония, които бяха отворени през месец май по инициатива на д-р Милен Врабевски. За този период броят на поставените ваксини е малко над 5100.

От възможността за поставяне на ваксина в граничните центрове са се възползвали български и македонски граждани с постоянно и временно българско гражданство, сред които и длъжностни лица – екипи на детски градини, полицаи, пожарникари и други.

Необходимостта от двата центъра за ваксинация дойде след като дълго време гражданите, живеещи на територията на Република Северна Македония, нямаха достъп до най-популярните и желани ваксини срещу вируса.

"Има над 120 000 граждани с български паспорт в Република Северна Македония, ние бяхме длъжни да помислим за тези хора там. Имаме постоянно и временно пребиваващи, чиито семейства и родове са свързани с България. Ние трябва да следваме примера на Европейския съюз за интеграция на Западните Балкани, което включва помощ и грижа при превенцията от пандемията там, където можем да сме полезни на нашите съседи", сподели д-р Милен Врабевски, който отчита откриването на ваксинационните центрове като правилно и дипломатично решение в контекста на епидемията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлияна Янева е рожденичка днес
Юлияна Янева е рожденичка днес
Над 300 са жертвите на наводненията в Китай
Над 300 са жертвите на наводненията в Китай