НОВИНИ

Близо 600 млади лекари получиха дипломите си от Медицинския университет

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
10:51, 20.02.2024 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Рекорден брой млади лекари – над 62%, желаят се реализират в България – това показват резултатите от анкета сред българските абсолвенти от Випуск 2023 на Медицинския факултет на Медицинския университет в София.

На официална церемония близо 600 лекари получиха своите дипломи. Повече от половината от тях са чужденци. Традиционно младежите дариха средства на СБАЛ по детски болести „Проф.Иван Митев” в столицата. 

"Обявявам абсолвентите от випуск 2023 година за правоспособни магистър лекари. На добър път!", заяви проф. Бойко Ланджов - ректор на Медицински университет-София. 

"Определено е детска мечта за мен, сбъдната мечта. Аз не произхождам от лекарско семейство, но винаги медицината ми е била страст", каза д-р Теодора Александрова - носител на "Златен Хипократ".

"Трудно беше, изискваше се много постоянство и много дисциплина", обясни д-р Елица Зафирова - носител на "Златен Хипократ". 

Д-р Александрова и д-р Зафирова са пълните отличнички на випуска. На тях им бе връчена наградата „Златен Хипократ”.

"За всички млади, които завършваме, има един страх от неизвестното, видели сме по време на Ковид пандемията за какво става въпрос, каква е организацията на здравната система, има неща, които са проблем, но вярвам, че ние сме бъдещето и бихме могли да се справим", уточни д-р Теодора Александрова.

"Има неща, за които да се притесняваме, но смятам, че ако си достатъчно упорит може да се пребориш с тях", каза д-р Елица Зафирова.

"За пръв път от над 15 години повече от две-трети декларират, че ще работят в България, това ни радва, защото е надежда, че млади подготвени хора ще развиват медицината в България", обясни проф. Димитър Буланов - декан на Медицински факултет към Медицински университет-София. 

В този випуск чуждестранните студенти са от 31 държави като най-много са от Гърция, Великобритания, Германия, Швеция, Ирландия и Турция. Има също студенти от Япония, Канада, Норвегия, Индия, Португалия и др.

Снимки: Мая Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски се разделя с Дарлан, полузащитникът ще играе в Китай
Левски се разделя с Дарлан, полузащитникът ще играе в Китай
"Възраждане" и АБВ посетиха Русия по покана на партията на Путин
"Възраждане" и АБВ посетиха Русия по покана на партията на Путин