НОВИНИ

Блокадите между Косово и Сърбия падат утре: Как реагираха на новината косовските сърби?

Александър Марков
от Александър Марков
07:09, 01.10.2021 (обновена)
Чете се за: 05:10 мин.
По света
Слушай новината

12-и ден продължават блокадите между Косово и Сърбия.

Те трябва да бъдат премахнати премахнати в 8.00 чaса в събота, като едновременно се изтеглят и косовските сърби, които направиха блокади с тежкотоварни камиони на пътя, и специалните части от Прищина.

За това се договориха в Брюксел представителите на Прищина и Белград, оповести специалният представител на Европейския съюз за Западните Балкани Мирослав Лайчак.

Часове след като стана ясна новината председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства събитията, а сръбският президент Александър Вучич заяви, че компромисът е приемлив за неговата страна. Косовският премиер обяви, че специалните сили ще се изтеглят, но винаги може да се върнат.

Съмнение и недоверие предизвика у косовските сърби новината за споразумението, договорено в Брюксел, предава нашият пратеник Александър Марков.

БНТ: Ще останете ли тук?

"Ще останем, докато РОСУ, специалните сили, не се изтеглят", заяви Саня Миладинович от Косовска Митровица.

БНТ: А после?

"После тук ще влезе КФОР, а ние ще се изтеглим", допълни Саня Миладинович.

Сърбите смятат, че старите регистрационни табели с надпис "КМ" - Косовска Митровица, ще останат.

"Искаме да останат нашите табели. КМ. И затова сме дошли тук, за това се борим", добави Сладжина Иванович.

Докато някои сърби стоят до барикадите денонощно, останалите - всяка сутрин пеша отиват на работа в Сърбия. И всяка вечер се връщат обратно.

За да увери протестиращите, че споразумението е автентично и че стикерите, които ще заменят табелите, са приемлив компромис и за Сърбия на пункта идва водачът на местната партия "Сръпски лист" Игор Симич.

"Успяхме да не станем жертва на провокации и да постигнем чрез мирни средства това, което всички искахме. А това е да можем да живеем в мир и да се ползваме с правата, гарантирани ни от Косово и от международните споразумения", каза Игор Симич от "Сръпски лист".

От нашите пратеници на границата с Косово: Разрешават проблема с блокадите

Въпреки временната договорка в отношенията между Косово и Сърбия, според експерти, е необходимо "всеобхватно, цялостно споразумение". За което се водят преговори вече над 10 години.

"Нито една от двете страни не желае да преговаря по различни причини. Прищина настоява, първо, да бъде призната независимостта ѝ. Белград твърди, че въпросът за независимостта на Косово никога не е бил предмет на преговори", заяви Миодраг Миличевич от фондация "Актив", Митровица.

Европейският съюз може да бъде посредникът, който да нормализира диалога между двете страни.

"Европейският съюз трябва да бъде много по-постоянен и да изпрати ясно послание: диалогът е абсолютно наложителен, ако двете страни и общества желаят да продължат напред", каза още Миодраг Миличевич.

Двете общности, въпреки че са разделени, могат да живеят заедно, според местните.

БНТ в горещата точка на Балканите: Продължава блокадата на границата между Сърбия и Косово

"Аз живея в северната част на града, където мнозинството са сърби. Имахме проблеми през 2000 и 2001 година, но сега има добро междуетническо сътрудничество. Ние сме съседи", поясни Башким Чимили, заместник-кмет на Общината в Северна Митровица.

Но сътрудничеството лесно може да бъде помрачено. Наличието на сръбска и албанска община в Митровица е красноречив пример.

"Това е компромис и сега сърбите имат община на север. Но ние имаме много албанци, които са живеели на север и все още имат собственост там, но не могат да встъпят във владение вече 21 години, и сърби, които са родени на юг и са живеели тук много години. Не е честно да бъдем разделен град. Да, може да има две общини, но е един град", каза още Фарук Муйка, заместник-кмет на Община Южна Митровица.

Мостът над Ибър, който разделя, но и свързва града, напомня на жителите тази максима.

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подготвят евакуацията на екипажа на заседналия край Камен бряг кораб
Подготвят евакуацията на екипажа на заседналия край Камен бряг кораб
Снежна буря връхлетя Чукотка
Снежна буря връхлетя Чукотка