НОВИНИ

БЛС: Хаосът с е-рецепти продължава

блс аптеки връщат пациенти електроно предписани антибиотици лекарства диабет
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ
14:51, 20.10.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

От Българския лекарски съюз отново алармират за проблеми със задължителните е-рецепти. Те призовават отговорните институции да предприемат спешни действия за разрешаване на проблема и напомнят, че си запазват правото на протестни действия, както и възможността да защитят правата на лекарите и пациентите по съдебен път.

"Вече пети ден наблюдаваме последиците и тоталния хаос, настъпил след въвеждането на задължителната електронна рецепта за антибиотици и лекарства за диабет", посочват от Българския лекарски съюз.

От съсловната организация настояха да се въведе паралелно използване на хартиената и електронната рецепта. Те предлагат двата вида рецепти да се използват за определен период от време, докато се отстранят проблемите.

От Българския лекарски съюз предлагат:

  • Въвеждане на паралелно използване на хартиена и електронна рецепта за определен период от време. През този период хартиената рецепта задължително да се качва от фармацевта в НЗИС и да се съхранява след изпълнението й, подписана от пациента, с цел пълнота на досието на пациента и гарантиране на контрола при отпускане. Право на всеки лекар и неговият пациент е да решат хартиена или електронна рецепта да бъде издадена.
  • Максимално бързо въвеждане на достъпен, дигитален регистър на всички медикаменти, разпространявани на територията на Р България с отчитане в реално време на тяхната наличност в аптечната мрежа.
  • Създаване на дигитално (интерактивно) приложение за пациентите, което да предоставя информация за наличностите на медикаментите в аптеките.
  • Строго спазване на Чл. 34. от Наредба № 4 за Условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, който ясно регламентира: „…когато лекарственият продукт е предписан чрез международно непатентно или фармакопейно наименование на лекарственото вещество, се отпуска лекарствен продукт, разрешен за употреба в страната, който съдържа предписаното активно вещество, като задължително се спазват предписаната лекарствена форма и количеството в дозова единица; 2. когато лекарственият продукт е предписан под търговско наименование, се отпуска точно предписаният продукт. (2) Когато аптеката не разполага с предписания лекарствен продукт, магистър-фармацевтът е длъжен да го осигури в срок до 24 часа. В този случай датата и часът на постъпването на рецептата се отразяват върху нея.
  • Законови промени с цел повишаване на контрола при отпускане на медикаменти, както и гарантиране на правото на информираност на пациента за най-евтината алтернатива за лечение още на територията на лекарския кабинет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пиян шофьор се удари в стълб край Симитли и го събори
Пиян шофьор се удари в стълб край Симитли и го събори
Тетрадки с имена и парични суми са иззети от магазини в Сливенско по подозрения за купен вот
Тетрадки с имена и парични суми са иззети от магазини в Сливенско по подозрения за купен вот